Timișoara: Spitalul CFR dispune de un aparat pentru analiza aluniţelor pe baza Inteligenţei Artificiale – ajută la depistarea precoce a cancerului de piele

Medicii Secţiei de Dermatologie din Ambulatoriul Spitalului CF Timişoara folosesc un aparat de ultimă generaţie pe baza Inteligenţei Artificiale (IA) pentru analizarea aluniţelor în vederea depistării precoce a cancerului de piele.

Acest aparat realizează harta leziunilor la nivelul pielii.

Specialistul dermato-venerolog al Spitalul CF Timişoara, dr. Claudia Tîrziu, a declarat, că Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii unităţii sanitare realizează această „hartă a aluniţelor” de pe corp.

„Video Dermatoscopul este prevăzut cu două camere, în faţa cărora aşezăm pacientul, în diferite poziţii, pentru a scana întregul corp. Realizăm astfel harta leziunilor, a aluniţelor, după care luăm fiecare leziune în parte şi o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării şi comparării lor în dinamică”, a explicat dr. Claudia Tîrziu.

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele, având o incidenţă medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar dacă reprezintă doar 4% dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supravieţuire să fie foarte mică.

Boala poate fi vindecată dacă este diagnosticată din timp, iar pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafeţe corporale, prin care se identifică toate leziunile cu potenţial de a se transforma în cancer de piele.

„Calculatorul ne ajută să aflăm dimensiunea, diametrul şi simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un scor care ne va indica dacă vorbim despre o leziune benignă sau malignă şi ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat însă de examenul histopatologic”, a precizat dr. Claudia Tîrziu.

Medicii Spitalului recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se încadrează însă în grupele de risc (vârstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple aluniţe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat) ar trebui sa facă mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare şi prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit (senzaţie de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole