Medic de la Spitalul Județean Timișoara: în UPU sunt aduși bolnavi, după 2-3 săptămâni de stat acasă, pentru că s-au tratat cu tot ce au găsit pe Facebook

Medicul Amin Zahra de la Spitalul Județean Timișoara atrage atenția asupra fenomenului de  automedicație și spune că foarte mulți pacienți ajung la spital prea târziu.

““Oricât de receptiv aș fi, nu am cum să înțeleg tupeul unora! Ajung în UPU bolnavi, aduși de aparținători sau de ambulanță, după 2-3 săptămâni de stat acasă cu o saturație de 40%, pentru că s-au tratat cu tot ce au găsit pe Facebook, că doar e plin de experți pe acolo… Nevaccinați, că nici în așa ceva nu cred. Dar i-au adus la spital, că nu mai puteau să respire acasă!  Fac un CT și… surpriză… 80-90 % afectare pulmonară. Și încep apoi să se revolte, că de ce stau în UPU cu zilele? De două luni se spune că nu sunt locuri în secțiile de ATI, dar tu ai văzut pe undeva că paturile stau goale și medicii stau la țigară. Și dacă printr-o minune ajunge pacientul în secția de ATI, “tu” ce zici!?“, spune medicul din Timișoara.

Îl înveți pe medic medicină

“Păi dacă am fost nesimțit încă de la început, hai să continui și acum… și ce faci!? Da, îl înveți pe medic medicină!  Suntem sunați să ni se spună cum să îi tratăm, ce flux de oxigen să-i dăm, ce substanțe avem voie să folosim! Și acum eu îi întreb… Când ai văzut că se simte rău de ce nu ai apelat la cei 3D, pe care-i urmărești și de sfatul cărora asculți pe Facebook (Dana, Diana și Dan)!? Că doar cei de la ambulanța nu se plimbă pe străzi și zic: Ia, hai să intrăm aici, să mai luăm un pacient, că și așa nu avem ce face! De ce îl aduci la spital, când nu ai încredere în medici și în personalul medical?! Am fost întrebat, dacă e ceva ce m-a impresionat în această pandemie. Răspunsul a fost, da!  Da, m-a impresionat personalul medical care după atâta timp încă muncește și încă este acolo, deși fiecare are viața lui personală! Nu a renunțat nimeni, cu toate că își expun sănătatea în fiecare zi! Aparținătorii care au primit drept la vizită, nu au rezistat mai mult de 5 minute echipați în combinezon. Și atunci, din respect pentru oamenii ăștia care sunt zi de zi acolo și îți vor binele cu adevărat, măcar ai bunul simț, să taci!”“, este de părere dr. Amin Zahra.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole