Liberalii din Consiliul Local Timișoara acuzați de socialism. Viceprimarul Cosmin Tabără nu înțelege principiile liberale deoarece este PD-ist

Proiectul de hotărâre privind prelungirea pe o perioadă de 3 ani a contractului de închiriere pentru un spațiu al Primăriei din Piața Traian nr.3, care a fost încheiat cu Asociația Crescătorilor de Albine din România Filiala Județeană Timiș, a aprins spiritele între consilierii locali.

Consiliul USR Paula Romocean a spus că toate contractele de acest gen ar trebui prelungite pe un an deoarece anul viitor ar trebui realizată o strategie privind valorificarea spațiilor primăriei și scoaterea lor la licitație.

“Din situațiile pe care le-am primit am constatat că avem spații goale, spații cu un potențial comercial foarte bun, dar închiriate la prețuri modice și avem contracte de închiriere cu prețuri neactualizate de 10-15 ani. Cred că e de datoria tuturor ca resursele primăriei să fie administrate și valorificate eficient, iar acest mod la în care prelungim la nesfârșit contracte de închiriere în aceleași condiții, fără să avem o strategie globală pentru tot patrimoniul pe care îl deținem, nu cred că un mod corect de a lucra. De aceea voi propune un amendament de prelungire a contractelor pentru doar un an, astfel încât la următoarea scadență să putem lua decizia de prelungire pe baza unei strategii. Discuția nu este despre o asociație anume“, a spus Paula Romocean.

Inițiativa consiliului USR nu a fost îmbrățișată de viceprimarul PNL, Cosmin Tabără, care a spus că pentru o strategie trebuie fonduri și a ținut o pledoarie pro miere și albine.

“Ținând cont de faptul că își desfășoară activitatea acolo de foarte mulți ani și de specificul activității acestei asociații și știu că este un sector care hrănește multă lume cu un produs foarte bun și vorbim despre produse bio, naturale, nu cred că este momentul să îi scoatem afară pe cei care produc un produs de mare calitate cum este mierea de albine. Ori mierea românească după cum bine știți este foarte bine cotată pe piața mondială. Eu nu cresc că trebuie, noi ca oraș, să ne arătăm strategia de valorificare cu Asociația Crescătorilor de Albine“, a spus Cosmin Tabără, care a anunțat că nu poate oricum vota proiectul pe care l-a susținut de frica unui conflict de interese, fiind crescător de albine.

Paula Romocean a ținut să-i de-a și o replică viceprimarului liberal.

“Discuția nu este despre o asociație anume și dv. dl. Tabără ar fi trebuit să aveți deja o strategie, deoarece avem o grămadă de spații goale și este sunt goale pentru că noi le lăsăm goale“, a spus consilierul USR.

“Pentru că ne trebuie bani să investim în ele doamnă, bani,“ a revenit cu precizarea Cosmin Tabără.

În discuție a intervenit și viceprimarul USR Ruben Lațcău care s-a adresat viceprimarului liberal.

“Doresc să fac o observație. Pe mine nu încetează să mă surprindă abordarea profund socialistă pe care grupul liberal, așa zis liberal, din Consiliul Local Timișoara o are asupra oricărei chestiuni care ține de politica economică, că vorbim de subvenții, că vorbim de licitații, că vorbim de dat spații. Conform doctrinei liberale, și simt nevoia să vă aduc și dv. la cunoștință, probabil că în PD lucrurile acestea nu se cunoșteau, scopul unui partid liberal nu este să intervină în piață“, a spus Ruben Lațcău.

Acesta a fost întrerupt de colegul său liberal.

“V-ați obișnuit în ședința de CLT să faceți show și aveți senzația că fiecare este partenerul dv. de show, a spus Cosmin Tabără. Dacă dv. credeți că aveți calitatea și învățăturile necesare pentru a pune pe toată lumea la punct, vă înșelați. Dv. trebuie în primul rând să aveți bun simț domnule viceprimar și să discutați pe punctul de pe ordinea de zi“, a spus Cosmin Tabără.

A revin la microfon apoi viceprimarul Ruben Lațcău.

“În mod normal nu este rolul nostru să intervenim într-o piață concurențială și să alegem care sunt câștigătorii și pierzătorii dintr-o piață liberă. Asta e un principiu de bază al doctrinei liberale pe care ar trebui să o cunoașteți. În momentul în care noi decidem în CLT sau în fața sau în spatele ușilor închise că anumiți cetățeni, anumite companii primesc spații de la primărie, care se închiriază și care se prelungesc la nesfârșit, și aici vorbim de toate spațiile pe care le avem, atunci avem o problemă pentru că se pune întrebarea vis-a-vis de modul în care noi gândim aceste politici. Nu este rolul dv. și nici al meu, nici al dl. Primar, nici al Consiliului Local, să decidem noi, pe patrimoniul primăriei cine primește și cine nu primește, cine ia un preț mic, cine ia un preț mare, cine ia 5 ani, cine ia 1 an. Rolul nostru este să stabilim niște proceduri și procedura corectă ar fi să facem o licitație în așa fel încât să permitem oricărei părți interesate să poată să participe, iar acel spațiu să fie dat celui care câștigă licitația. Tocmai ăsta e un principiu corect. Din păcate nu văd din parte dv. sau a celor de la Patrimoniu nicio pregătire ca aceste spații să fie scoase la licitație într-un mod transparent și clar Trebuie s să încetăm cu această cutumă în care niște oameni care intră pe ușa din spate în Primărie primesc prelungiri și alții care nu au legături nu au acces să poată să închirieze într-un mod corect și echitabil la prețul pieței în urma unei licitații deschise. A trecut deja un an de zile de când vă ocupați acest subiect, sper că undeva până la vara viitoare să reușim să ne pregătim o procedură care nu se bazează pe relații și pile, ci pe transparență. Sper c peste patru luni când la parterul Operei expiră contractul pentru două spații să le atribuim prin licitație și să nu mergem la fel pe burtă“, a mai precizat viceprimarul USR.

Fiind puternic pus la colț, viceprimarul Cosmin Tabără a reacționat din nou.

“Nu, voi încălca legea și le dau la ceva prieteni de-ai mei. Domnu viceprimar, haideți să fim serioși, că n-am niciun ONG, pe nimeni pe care îl protejez aici“, a mai spus viceprimarul liberal.

A venit apoi rândul și consilierului local liberal Simion Moșiu să ia cuvântul pe subiect.

“Este ciudat că noi vorbim de strategii atâta timp cât vedem clar că există presiuni din partea sau asupra colegilor noștri care nu fac distincția între obiective de interes public cum este Cooperativa Igiena sau Asociația Producătorilor de albine, adică sunt niște spații care au tradiție și au utilitate publică. Desigur că presiunea noilor colegi e mare ca să facem schimb valutar, amanet, mai știu eu ce. Haideți să facem distincție între cele cu tradiție și de utilitate publică și ce doriți dv., cei cu bani mulți, farmacii, amanet, schimb valutar. Pe de altă parte, spațiile neamenajate, cine credeți dv. că semnează contract pe un an de zile când trebuie să investească acolo zeci de mii de euro. Păi nu știu, noi discutăm doar așa să discutăm?“, a spus Simion Moșiu.

În final, proiectele care se aflau pe ordinea de zi și prevedeau prelungirea contractelor de închiriere a mai multor spații, au fost votate cu amendamentul că prelungirea se va face doar pe un an.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole