Închiderea cantinei sociale din Lugoj – motiv de scandal între Călin Dobra și Claudiu Buciu

Fostul președinte al CJ Timiș, Călin Dobra, acuză conducerea primăriei Lugoj că lasă oamenii nevoiași fără sursă de hrană deoarece Consiliului Local a decis închiderea cantinei sociale.

“E oficial, Primăria Lugoj lasă zeci de oameni aflați într-o situația grea, fără o masă caldă! Astăzi(n.r. ieri), în Consiliul local al municipiului Lugoj s-a hotărât desființarea Cantinei de Ajutor Social! Era prea mult pentru municipalitate să ajute acești oameni care cereau ajutor nu de plăcere, ci de nevoie! S-a găsit de unde să taie! Stimabilul primar, Claudiu Buciu, susținea cu aproximativ un an în urmă intenția ,,de a crea o cantină unică a primăriei”, de care să beneficieze și ,,persoanele cu dificultăți materiale”. Vremea a trecut, iar promisiunile s-au uitat! Probabil se așteaptă să ne obișnuim cu politica desființării. Prin reprezentanții în Consiliul Local Lugoj, PSD Lugoj a solicitat majorarea sumei alocate zilnic per beneficiar, de la 18 la 25 de lei. Evident, amendamentul a fost respins!  Mult respect pentru lugojeni arată edilul cu această măsură și multă economie!“, spune șeful PSD Lugoj, Călin Dobra.

La rândul său, primarul Claudiu Buciu a declarat că serviciul va fi externalizat către o firmă privată.

“Da. E adevărat, s-a decis închiderea Cantinei de ajutor social. Beneficiarii vor primi în continuare hrană, iar numărul acestora va fi cel puțin dublu. Personal, îmi doresc să nu mai avem Lugojeni care să aibă nevoie de acest serviciu, îmi doresc ca în Lugoj să nu mai fie necesar să depindă cineva de hrana acordată de primărie. Știu, e un vis, dar îmi doresc să devină realitate. Până atunci, suntem în următoarea situație. Aveam o Cantină de ajutor social care deservea aproximativ 40 de beneficiari. Cantina era autorizată pentru desfășurarea acestei activități, conform legislației în vigoare, astfel încât, cheltuiala făcută pentru cele 40 de persoane beneficiare era enormă. Este de înțeles pentru oricine că aceste costuri nu erau sustenabile și că aceeași hrană putea fi oferită de un operator privat la 30% din costul înregistrat de cantină, doar pentru faptul că produce de 10 sau de 20 de ori mai multe porții pe zi. Am decis să oprim cheltuirea nesustenabilă a banilor publici (pierderi de 450.000 RON/an) și să găsim o altă soluție pentru a-i deservi pe beneficiari.  Am identificat un furnizor de tichete valorice care va colabora cu toate restaurantele din Lugoj care pot și care doresc să ofere servicii beneficiarilor noștri – până astăzi, 7 restaurante din Lugoj și-au dat acordul. Am stabilit valoarea tichetelor la 18 RON/zi, prețul mediu de pe piața din Lugoj – nici cel mai mic, nici cel mai mare.  Am decis ca numărul beneficiarilor să crească până la 100, acest plafon urmând să fie reanalizat dacă vor fi cereri. Am decis ca hrana să fie livrată la domiciliul beneficiarilor. De asemenea, am decis să consultăm beneficiarii după prima lună de prestare a acestui serviciu cu privire la calitatea și cantitatea hranei oferite. Dacă va fi necesar, vom crește valoarea alocată“, a precizat primarul Lugojului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole