Dominic Fritz: PSD sau Pro România sunt partide nefrecventabile în Timișoara – Alin Nica: de facto, nu mai există colaborare cu USR în Timișoara

Președintele USR Timiș, primarul Dominic Fritz, a declarat că PNL trebuie să explice de ce crede că se pot aduce reforme și bunăstare cu PSD.

Afirmația a fost făcută pentru Europa Liberă, care a realizat o analiză a situației politice din marile orașe ale țării intitulată “Efectele mariajului PSD-PNL în teritoriu. Social-democrații stau la pândă în Brașov, Timișoara, Constanța”.

Jurnaliștii notează că “Timișoara și județul Timiș reprezintă o altă zonă unde colaborarea PNL – USR ar putea avea de suferit, iar PSD stă la pândă. Relația primarului Dominic Fritz cu liberalii din județ este una rece, iar colaborarea în plan municipal este una plină de asperități”.

Primarul Dominic Fritz a declarat că PNL are nevoie de o clarificare doctrinară pentru a vedea ce cale urmează.

„Nu voi avea niciodată o colaborare formală cu PSD sau Pro România. Sunt partide nefrecventabile în Timișoara și niciodată nu voi participa să-i aduc la guvernare în Timișoara. Partenerul natural e PNL, dar se află într-o criză mare de identitate și pare că nu mai știe dacă e de stânga sau dreapta”, a declarat Dominic Fritz.

El a precizat că are o bună colaborare cu președintele PNL Timișoara, care este și viceprimar. Liberalul a dat asigurări că nu vrea să rupă alianța cu USR, potrivit lui Dominic Fritz.

„Votanții din județul Timiș au votat pentru alianța PNL – USR. Nu m-ar surprinde dacă la nivel local PNL și-ar schimba aliatul, dar trebuie să explice de ce crede că se poate aduce bunăstare reforme și bunăstare cu PSD”, a adăugat Dominic Fritz.

La nivelul Consiliului Județean, dar și la nivelul Consiliului Local Timișoara există o alianță PNL – USR.

„Alianțele locale sunt mai stabile decât cele la nivel național. Aici contează oamenii, relația este mult mai directă, alianțele durează mult mai mult. Nu avem nicidecum de gând să schimbăm alianța locală pentru că funcționează și este în regulă să continuăm cu ceva care funcționează. Mă refer la Consiliul Județean. La Timișoara avem probleme, de facto colaborarea nu mai există”, a declarat președintele PNL Timiș, Alin Nica, pentru Europa Liberă.

Astfel, fisura majoră se înregistrează deja între PNL și USR la nivelul municipiului Timișoara, ceea ce ar putea avantaja PSD. Social-democrații ar dori însă o colaborare și la nivel județean pentru a-și sprijini mai bine primarii din județ.

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, susține că nu are de gând să formeze o alianță cu PSD la nivelul Consiliului Județean.

„De ce să dai pasărea din mână pentru pasărea de pe gard? Numai prostul schimbă ceva care funcționează”, a spus Nica.

El crede că electoratul nu a votat PNL pentru a colabora cu USR, iar guvernarea națională cu PSD reprezintă „o necesitate de conjunctură”.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole