Dominic Fritz în ședința de Consiliu Local: Sper că vorbim de o sistare temporară. Pacienții stau în frig în spitale

Primarul Dominic Fritz a făcut o prezentare a situației privind căldura în oraș, în debutul ședinței de Consiliu Local de astăzi.

“E.on cu care a existat de aproape 2 ani un contact zilnic pe baza unor plăți în avans ne-a înștiințat săptămâna trecută că va sista gazul, a mai dat o zi de răgaz, dar la ora 12 s-a întrerupt gazul, iar Colterm nu mai poată să producă căldură. Cetățenii stau în frig, toate spitalele, nu doar cele ale primăriei, sunt legate de Colterm, doar maternitatea Odobescu are o centrală proprie, la Victor Babeș au centrală și la secția de distrofici de la Spitalul de Copii. Am avut o ședință cu spitalele, acolo unde există aparate de climatizare o să le folosească, dar nu vor bagă radiatoare sau aeroterme pentru că nu rezistă rețeaua electrică.

Situația este una critică pe piața de gaz și prețul a explodat și așa că unele companii ne-au refuzat deoarece nu au cantitățile necesare, fie că au cerut plăți în avans sau garanții, a fost o companie care  a cerut 89 de milioane de lei garanție, iar plata în avans am avut și la Eon și nu am putut duce la o factură de 2/3 milioane de lei pe zi și de aceea a și întrerupt. Sunt în contact și cu ministrul Energiei, dar Romgaz ne-au refuzat de mai multe ori, deși au un contract cu Elcen la București de 150 de lei/MWh.

Spun foarte clar, anul acesta am dat o sumă record la Colterm de 136 de milioane de lei, ca dorință a noastră de a continua cu căldura în oraș, dar la sumele la care a ajuns gazul nu avem suficienți bani. Din fondul de rezervă nu am primit cărbune deși am făcut cerere.

Sunt 27 de municipii în situația noastră, Iași, Severin, Focșani, Bacău, Arad, Oradea, Craiova, și sunt în contact cu primarii deoarece bugetele locale nu pot duce asemenea sume.

Încercăm să folosim la minim gazul, să trecem la 70% cărbune și să folosim CET Sud, dar tot va fi o factură de 2/3 milioane pe zi.

Sper că vorbim de o sistare temporară. Știu că e și o oportunitate politică pentru unii, să căutăm și vinovați, dar important este să găsim și o soluție și vă încurajez să vorbiți în partidele dv.“, le-a transmis Dominic Fritz consilierilor locali.

30 de locuințe ANL, recepționate în Recaș

Agenția Națională pentru Locuințe a recepționat în orașul Recaș, 30 de locuințe pentru tineri, destinate închirierii. Este vorba despre 15 apartamente cu o cameră și 15 cu două camere, ccare…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole