Dominic Fritz: a fost semnat contractul de finanțare pentru Traseul Revoluției, în valoare de 4,5 milioane de euro

Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989.

Mai multe puncte emblematice ale Revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor și Calea Martirilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile.

De astăzi avem finanțarea asigurată pentru un proiect unic cu valoare de simbol pentru Timișoara: Traseul Revoluției. La București, viceprimarul Ruben Lațcău a semnat contractul de finanțare prin PNRR, în valoare de 4,5 milioane de euro. Toate emoțiile, scandările, vuietul mulțimii de demonstranți, șuieratul gloanțelor și imaginile Revoluției anticomuniste se vor reîntoarce pe străzile Timișoarei. Regândim spațiile publice în locurile fierbinți ale lui Decembrie 1989, astfel încât orice turist sau timișorean să pășească acolo conștient de trecutul nostru. În plus, cu ajutorul tehnologiilor moderne de realitate augmentată și virtuală, vom putea retrăi tensiunea și speranța acelor zile. Acum se lucrează la partea de proiectare și de întâlniri cu asociațiile de revoluționari pentru consultări. Identitatea Timișoarei ca orașul de unde a pornit Revoluția, în care s-a murit pentru libertate, trebuie să fie mult mai vizibilă și palpabilă decât acum. Este datoria noastră să ne asigurăm că generațiile prezente și viitoare nu vor uita“, a declarat Dominic Fritz.

Proiectul prevede și  modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toată lumea, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.

Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Valoarea contractului de finanțare este de 4,5 milioane de euro, respectiv 22,3 milioane de lei.

Acesta este al doilea contract de finanțare prin fonduri PNRR semnat de Primăria Municipiului Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole