Deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea: în PNL Timiș sunt tribunale obștești, ca în dictatură, se înfierează cu mânie proletară și rămân în scenă doar slugile – tinerii învață modelul obedienței și al slugărniciei

Deputatul Marilen Pirtea, primvicepreşedinte al PNL Timiş, a produs un atac extrem de dur, e adevărat, în interiorul partidului, la adresa tandemului Alin Nica-Dănuţ Groza. Pirtea afirmă, printre altele, că Nica şi Groza au confiscat filiala în interes propriu, iar tinerii “învață modelul obedienței și al slugărniciei” pentru a avea acces la poziţii în partid, scrie debanat.ro.

Marilen Pirtea a trimis, sâmbătă, un mesaj pe Grupul de WhatsApp al primarilor liberali  în care face o analiză devastatoare la adresa conducerii PNL Timiş. Fără să rostească vreun nume, în colimator sunt luaţi preşedintele Alin Nica şi secretarul general Dănuţ Groza. Atacul lui Pirtea este cu atât mai neobişnuit cu cât acesta nu a fost niciodată conflictual în interiorul partidului. De menţionat că în PNL Timiş există o grupare formată din mai mulţi primari care îi contestă pe Nica şi Groza. Foarte probabil, pornind de la textul lui Pirtea, Alin Nica a convocat intempestiv o şedinţă a conducerii PNL Timiş, în această seară de la ora 17.00, așa cum Buletin de Timișoara a anunțat în exclusivitate.

Prezentăm mai jos, textul integral postat de Pirtea

 “Dragi colegi,

Îngăduiți-mi să vă scriu aici ceea ce doream să spun marți la întâlnirea primarilor, la care nu am reușit să particip.

 Constat cu tristețe și dezamăgire că întâlnirile Forumului Primarilor se transformă în adevărate „tribunale obștești” ce par a veni dintr-o perioadă de tristă amintire a unor vremuri de dictatură, fărădelege și presiune! Nu se ratează niciodată ocazia „de a înfiera cu mânie proletara” pe unul sau pe altul… dintre noi, dintre colegi, dintre cei care ar trebui să funcționăm cu o echipă și ca o familie și, în mod particular, cu „tratament privilegiat” pe unii parlamentari neobedienți și neslugarnici „conducerii supreme”! A găsi permanent vinovați pentru lipsa de performanță a cârmuitorilor mesianici, în lipsa capacității și a inteligenței de a găsi soluții, este o strategie păguboasă pentru partid iar rezultatele ei se văd în atâtea și atâtea domenii – în bugetele primăriilor conduse de primari PNL, în reprezentarea PNL Timiș la conducerea instituțiilor și structurilor locale și județene sau în instituțiile și structurile naționale! Oamenii nu sunt orbi și proști așa cum îi vor unii și, sau mai ales, oamenii ce simt și trăiesc doctrina liberală se îndepărtează de o asumare politică atunci când constată astfel de derapaje!

 Permanent am blamat împreună în PNL Timiș lipsa de colaborare cu conducerea centrală și susținerea acesteia! Am făcut schimbări peste schimbări și care este rezultatul? Suntem mai puternici? Suntem mai uniți? Fiecare poate să-și ofere singur un răspuns, în fața propriei conștiințe și a propriei bune credințe! De obicei, dezbinătorii, combinagii, purtătorii de vorbe, oamenii care nu se țin de cuvânt… ei sunt cei care arată cu degetul! Oare, care este cauza situației actuale din PNL Timiș: o fi reaua voință? O fi neputința? Cert este că cei care au „toate cărțile în mână” nu au dreptul să tot caute țapi ispășitori, ci să livreze rezultatele pe care le-au promis!

 Ani de zile Forumul Primarilor a fost unit împotriva unui anume tip de leadership! A fost depășit acel moment, dar, mă întreb retoric, există vreo schimbare în bine? Poate unii oameni se pricep mai bine să demoleze, să lupte împotriva a ceva ca mod de viață… dar sunt mai puțin capabili, mai puțin pricepuți să coaguleze, să construiască sau să adune energiile pozitive, fără să amăgească, fără să spună neadevăruri, fără să dezinformeze. Rând pe rând oamenii „bipezi” sunt înlăturați, rămânând în scenă așa zisa „Gardă Pretoriană” a slugilor și a celor cărora le este teamă… teamă generată de impostură, teamă generată de lipsa de profesionalism, teamă generată de iminenta pierdere a sinecurilor la care sunt legați.

 Vreau sa precizez în mod foarte clar:

– În calitate de prim-vicepreședinte al PNL Timiș NU am fost inclus în echipa de negociere a partidului atunci când s-au discutat aspectele ce vizau modul de conlucrare a coaliției PNL – PSD în județul Timiș (deși am solicitat asta – pe modelul central unde echipa de negocieri a fost, și este formată din președinte, prim-vicepreședinți, secretar general) atât pentru poziții de responsabilitate și de conducere naționale dar și locale, ca atare rezultatul dezastruos (pentru că acesta este adevărul gol – goluț și realitatea necoafată) prezentat ca pe un succes, să fie asumat de cine l-a negociat. Permanent se dă vina pe conducerea centrală pentru eșecurile din filială în condițiile în care firesc ar fi să ne facem propria analiză în mod onest și transparent.

– Mi-a fost golită de conținut „fișa postului” de prim-vicepreședinte, printre altele atribuțiile de comunicare ale partidului fiind „externalizate” către o doamnă de la CJT (care nu este membră PNL), cu bugetul lunar primit de la București, cu tot.

– Convocarea și coordonarea comisiilor de specialitate (foarte active, până la inexistente) se face de către secretarul general în condițiile în care face parte din atribuțiile prim-vicepreședintelui.

– Conform Regulamentului PNL ședințele de BPJ (chiar așa rare și regizate cum sunt ele la noi, lipsite de convocarea regulamentară, de ordinea de zi și de materialele aferente) ar trebui să fie conduse în lipsa președintelui de către prim-vicepreședinte, nu de către secretarul general, care a făcut din monologurile lungi un „brand personal”! Știu: cineva va spune că secretarul general a fost ales prim-vicepreședinte, da, așa este, dar acum este secretar general… nu ambele, nu avem cumul de funcții! Exact cum se întâmplă la nivel național (A se vedea exemplul lui Lucian Bode).

– Nu ni s-a prezentat nicio strategie, nicio viziune a filialei și niciun plan de acțiune. Din ce se vede, poate greșesc, se lucrează mai mult la binele personal și consolidarea propriilor poziții, nu a colectivității și a PNL Timiș în ansamblul său!

– Nu ni s-a prezentat niciun raport financiar (așa cum e normal) până acum, să vedem cum sunt cheltuiți în analitic banii partidului.

– Lipsa de transparență este o constantă care guvernează managementul filialei, coroborată cu presiunea exercitată om cu om, primar cu primar, pe aceia care îndrăznesc să aibă altă părere.

– Amenințarea cu… „pixul meu” a tot puternic, e un apanaj al dictaturii.

 Dragi colegi,

Prea mulți ani am jucat „la mic” în PNL Timiș, că nici nu mai știm cum e sa fii pe „cai mari” și să conteze părerea noastră la centru! Ne-am obișnuit cu asta. Dar, oare chiar asta vrem? Eu zic că putem mai mult… Iar lista de mai sus poate continua… fiecare dintre dumneavoastră are o listă dar vă cunosc pe toți și știu că lista dumneavoastră nu e plină de frustrări, de minciuni sau de veșnice acuze ci lista dumneavoastră are în ea speranțe, bună credință și optimism.

Primarii sunt extrem de importanți pentru partid, cei mai importanți, dar pentru a fi un partid puternic este nevoie de mult mai mult decât atât! Oamenii cu realizări profesionale, cu vizibilitate, cu idei, cu consistență… intră în viața politică și vin în partid doar dacă au încredere în direcția și viziunea partidului, în acțiunile lui de zi cu zi și dacă au încredere în liderul partidului și în echipa sa. Da, această categorie de persoane sunt mai greu de „înregimentat” împotriva convingerilor lor, pentru că au independență socială, autonomie financiară, autoritate profesională și nu se vor lăsa conduși de persoane care sunt sub nivelul lor și care nu-i inspiră, nu-i motivează și nu le transmit încredere! Asta dacă cineva se întreabă unde sunt oamenii de cultură, de educație, de profesii liberale, antreprenorii, mediul de afaceri… și alții!

Dacă sutele de tineri înscriși în partid (mulți există doar în hârtii) învață modelul obedienței și al slugărniciei care le oferă accesul la poziții și joburi… atunci PNL Timiș este pe un drum greșit! M-am oferit, și mă ofer în continuare, să organizez școli de primăvară, vară, toamnă, iarnă pentru tinerii noștri liberali, acolo unde să le aduc în față, așa cum am mai făcut (a se vedea acțiunile Fundației Konrad Adenauer), personalități puternice, oameni care să-i inspire și să-i motiveze pentru o construcție sănătoasă a PNL și, implicit, a României.

 Da, știu că acest mesaj este lung! Da, știu că acest mesaj va genera sarcasm pe fețele unora dintre cititorii săi, grimase pe fețele altora dar eu văd dincolo de el fețele luminoase și pline de speranță ale acelora care se regăsesc în modul meu de gândire.

Acest mesaj este un mesaj spre responsabilitate, spre trezirea la realitate și pentru a strânge rândurile în jurul valorilor liberale și ale comportamentului transparent, onest și constructiv! Cu siguranță marea provocare pentru mulți dintre noi este de a ne depăși condiția… dacă putem!

 Acest mesaj este unul intern, pentru partid. Am credința că el așa va rămâne și că nu va părăsi acest cadru! Daca însă el se va transforma într-unul public (spun asta gândindu-mă la exemplele din trecut) voi considera acest lucru o lipsă de colegialitate și responsabilitate și care, în mod evident, nu ajută pe nimeni, ca individ și cu atât mai mult pe noi, ca partid, ar fi scris deputatul Marilen Pirtea“, conform debanat.ro.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole