Copiii cu probleme cardiace, inclusiv nou-născuţi şi sugari, vor putea fi operați la Timișoara. A fost inaugurat compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică – a costat 14 milioane de lei

Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a inaugurat astăzi compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

“Totul a pornit în urmă cu 5 ani, când a încolțit idea și am început renovarea corpului care astăzi deservește Compartimentul de Chirurgie cardiovasculara pediatrica. 7 milioane lei proveniți din: fonduri proprii , din fonduri de la  Ministerului Sănătății, de la Banca Mondiala, Fonduri Europene Transfrontaliere și donații au făcut posibile acest lucru. La aceștia s-au mai adăugat alti cca 7 milioane lei cu care s-au dotat compartimentele folosite in comun cu chirurgia cardiovasculara pentru adulti cum ar fi : Stația central de sterilizare, Compartimentul de Cardiologie intervențională, Compartimentul de radiologie si explorari neinvazive ( ecografie si ecografie transesofagiana)“, se arară într-un comunicat de presă.

Până acum copii erau trimiși la Târgu Mureş şi Bucuresti

“Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică  se adresează unei patologii cardiace în care predomină malformațiile cardiace cu care acestia se nasc, sunt depistate la nastere sau la diferite varste si adeseori interventia poate fi tardivă. Nu ne oprim aici; deja ne concentrăm pe urmatorul pas în dezvoltare Compartimentul nou lansat este un prim pas pentru dezvoltarea in continuare a Institutului, ce va fi un punct de referinţă în Timisoara și regiune, dar şi în țară. Este nevoie de această specializare în Timisoara pentru că nu a existat până astăzi o secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică cu internare de nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii in vestul tarii. Exista doar la Târgu Mureş şi la Marie Curie la Bucuresti. Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical”, precizează medicul primar cardiolog conf .dr. Constantin Luca – managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Până ieri, după diagnosticare, copiii cu recomandare de intervenție chirurgicală erau orientate către clinici din țară și străinătate completând listele de așteptare deja existente, mai precizează sursa citată.

“22 de cadre medicale deservesc exclusiv acest compartiment nou creat. Iată că astăzi inaugurăm compartimentul de chirurgie cardiovasculară pentru copii, aici la Timișoara. Am început activitatea cu: 3 medici chirurgi (tineri specialiști), 2 medici ATI, 1 medic pediatru, 8 asistenți medicali chirurgie, 3 asistenți medicali ATI, 2 asistenți medicali Bloc Operator, 3 personal auxiliar. Toți medicii angajați ai acestui compartiment s-au specializat la spitalul Marie Curie din București, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș, dar mai ales în străinătate la Clinica San Donato din MILANO – clinică parteneră a Ministerului Sănătății și a Institutului nostru“, mai spune Constantin Luca.

Dotările noului compartiment

“Dotările, care sunt situate într-o aripă separată a spitalului, sunt: un Bloc Operator renovat complet cu 4 săli de operatie, mese, pompe, monitoare, truse, ventilatoare, console de oxigen, lămpi, instalații de climatizare cu filtre; ambulator de specialitate pentru consultații; sterilizare noua; secție ATI cu 4 paturi, dotată complet; saloane cu un total de 12 paturi, dotate complet; spații alimentare, de tratament și de investigații, pictate penru copii, pentru a crea un mediu cât mai plăcut; circuite sanitare avizate“, se arată în comunicatul Institutului.

Caz nou de coronavirus la Moșnița Nouă

Situația epidemiologică, la nivelul județului Timiș, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în contextul pandemiei COVID-19, se prezintă astfel: Numărul de persoane confirmate COVID-19 în ultimele 24…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole