Consiliul Județean Timiș și-a anulat licitația de 1.9 milioane de lei pentru evenimentul “JAZZx“ – motivul este lipsa de finanțare

Buletin de Timișoara vă prezenta pe 11 ianuarie 2023, cum administrația județeană – Consiliul Județean Timiș – a plătit printr-o instituție subordonată – Muzeul Național al Banatului – circa 3 milioane de lei pentru evenimentul organizat în preajma Revelionului – “Festival of Lights“ – așa cum puteți citi pe larg în articolul intitulat “Festival of Lights a costat peste 3 milioane de lei – bani plătiți de Consiliul Județean Timiș – TVR Timișoara a primit fonduri publice pentru a transmite evenimentul“.

Problema în afara sumei exorbitante este faptul că atât prin anunțurile CJ Timiș, cât și prin postările șefului CJ Timiș Alina Nica sau prin afișul oficial, “Festival of Lights“ era asumat ca făcând parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

La solicitarea redacției noastre Muzeul Național al Banatului a făcut public contactul încheiat pentru evenimentul respectiv din care reiese că Festival of Lights nu a fost parte a Timișoara 2023, ci a fost organizat de Muzeul Național al Banatului pe Programul minimal al instituției de cultură, adică parte din proiectele culturale pe care Muzeul le organiza în 2022 pe bugetul propriu și care primesc finanțare direct de Consiliul Județean și nu primesc finanțare pe bugetul TM2023. Din această cauză, redacția Buletin de Timișoara va sesiza în perioada următoare Camera de Conturi pentru a verifica aspectele de mai sus.

În același timp, adică pe 5 ianuarie, Consiliul Județean Timiș, tot prin Muzeul Național al Banatului, lansa licitația pentru atribuirea directă pentru un alt eveniment – “JAZZx“, iar conform site-ului instituției valoarea estimată a contractului ar fi urmat să fie de 1.932.773,10 lei, fără TVA, iar ofertele puteau fi depuse până pe data de 19.01.2023.

Potrivit anunțului, “sursa de finanțare era prin Hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 221/09.08.2022, privind proiectele propuse spre a fi introduce în dosarul de candidatură a Programului Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană  a Culturii în anul 2023“”.

Deci, acest eveniment urma să facă parte oficial din Timișoara 2023, doar că CJ Timiș nu are încă buget aprobat, deci nu este aprobat nici bugetul aferent TM 2023, așa că licitația ar fi urmat să fie finalizată înainte aprobarea bugetului județului ceea ce ar fi făcut ca licitația să devină faptă penală, deoarece angajarea de cheltuieli fără acoperire bugetară este pedepsită de lege.

După publicarea dezvăluirilor Buletin de Timișoara privind “Festival of Lights“, Muzeul Național al Banatului a anulat licitația pentru “JAZZx“.

MUZEUL NAȚIONAL AL BANATULUI prin anunțul 49/05.01.2023 și ADV1338707/06.01.2023 a inițiat invitația de participare privind achiziția directă de servicii – Anexa2 procedură proprie în cadrul evenimentului „JAZZx”. Având în vedere adresa Compartimentului Financiar-Contabilitate și Resurse umane nr. 150/10.01.2023, și cu respectarea prevederilor art. 212 lit. (c) din Legea nr. 98/2016 privind Achizițiile publice – lipsă sursă de finanțare; prezentul anunț se ANULEAZĂ, urmând publicarea de către autoritatea contractantă a unui nou anunț cu modificările aduse valorii estimative de achiziție, se arată în anunțul pe care îl găsiți mai jos.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole