Consilierul local PSD, Radu Țoancă: mărirea gigacaloriei de la 486 de lei la prețul de 990 de lei trebuia să intre la votul consilierilor locali

Consilierul local PSD spune că menținerea unui tarif scăzut al gigacaloriei are consecințe dramatice pentru Colterm și aduce pagube de circa 30 de milioane de lei.

Radu Țoancă consideră că mărirea gigacaloriei de la 486 de lei la prețul de 990 de lei trebuia să intre la votul consilierilor locali.

“Administrația Fritz prejudiciază bugetul Colterm cu un milion de lei pe zi! Primăria alege să încalce legea de o lună și jumătate. În data de 13 octombrie a.c. a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz o adresă oficială cu noul preț al gigacaloriei în Timișoara – vizată de Autoritatea Națională în domeniul Energiei (ANRE) – care calcula o creștere de la 486 de lei la prețul de 990 de lei. Nu comentez dacă formula de calcul a fost corectă sau nu (mai ales că existau variante ale unor specialiști care demonstrează că prețul real al unei gigacalorii este de fapt 1.600 de lei!), ea a avut girul ANRE și trebuia să intre într-un circuit administrativ legal de avizare sau de respingere“, spune consilierul local PSD.

Colterm prejudiciată. Paguba, 30 de milioane de lei.

“Cert este faptul că Executivul Primăriei nu a avut curajul să supună la vot în Consiliul Local noul preț (de fapt proiectul de hotărâre a fost retras de două ori de pe ordinea de zi) deși avea la îndemână și ultima necunoscută financiară care putea influența calculul – ajutorul guvernamental în valoare de 54 de milioane de lei.

Consecințe :

➡️ Prejudicierea bugetului Colterm cu circa 30 de milioane de lei / lunar, suma rezultată din diferența de preț la gigacalorie (21.500.000 de lei) și pierderea subvenției de stat pentru acoperirea diferenței de preț la gaze naturale, reglementată legal de Parlament (8.500.000 lei).

➡️ Încălcarea și sfidarea tuturor normativelor legale în vigoare, care prevăd că numai Consiliu Local poate stabili dacă alege să mărească sau nu pentru o comunitate locală prețul la gigacalorie.

➡️ Perspectiva sumbră pentru primarul Fritz și Executiv de a li se imputa pe persoană fizică acest prejudiciu – care crește zilnic cu un milion de lei – de către Adunarea Creditorilor Colterm care va dori, indiferent de forma legală, să își recupereze măcar o parte din sutele de milioane de lei pe care societatea de termoficare le datorează“, arată Radu Țoancă.

Numirea lui Cristian Amza ca administrator special Colterm, contestată în continuare.

“Numirea unui activist politic din Giroc – paralel cu domeniul energetic –  în funcția de administrator special la Colterm, ascunderea gunoiului sub preș în ceea ce privește prețul actual al gigacaloriei, obsesia administrației Fritz – aproape bolnăvicioasă – de a nu pierde controlul la această firmă pe care a băgat-o în insolvență, arată că oamenii noi nu au putut livra orașului soluții administrative, manageriale și economice mature și coerente. Useriștii au rămas încremeniți în proiect, dependenți exclusiv de lozincile și marketingul de campanie, iar toate domeniile publice pe care au încercat să le “reformeze” sunt compromise, unele iremediabil, cum este și cazul Colterm!“, menționează consilierul local PSD.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole