Comunitatea evreilor din Timișoara va celebra 150 de ani de când Sinagoga din Cetate a fost inaugurată de împăratul Franz Josef

Sinagoga din Cetatea Timișoarei va fi reinaugurată în data de 6 mai.

Ziua va marca și trecerea a 150 de ani de la inaugurarea sărbătorită în prezența împăratului Franz Josef, potrivit președintelui Comunității Evreilor din Timișoara, Luciana Friedmann.

“Pe 6 mai preconizăm un eveniment cu adevărat special, va fi o reinaugurare a Sinagogii Cetate care a fost pentru prima dată inaugurată în urmă cu exact 150 de ani. este vorba despre anul 1872, dar de fapt acesta era o reinaugurare și ea  pentru că acesta era momentul când a venit împăratul Franz Josef să viziteze sinagoga, la șapte ani distanță de la prima sa deschidere. Se va putea păși din nou în această minunată sinagogă și se va putea vedea minunata cupolă care este renovată și este extraordinară“, a declarat Luciana Friedmann la Radio Timișoara.

Sinagoga din Cetate este o clădire monumentală a Timișoarei, construită între anii 1863-1865, în stil eclectic, cu elemente ale stilului maur, după proiectul arhitectului Ignatz Schumann. Inițiativa ridicării unei sinagogi mai încăpătoare în cartierul Cetate a aparținut rabinului Mauriciu Hirschfeld. Aceasta trebuia să găzduiască evenimentele importante ale comunității evreiești, aflată în continuă creștere din punct de vedere numeric în jurul anului 1849. Sinagoga a fost inaugurată la data de 19 septembrie 1865. Clădirea a fost ridicată în plan dreptunghiular, ceea ce o particularizează fiind fațada cu cele două turnuri masive, terminate cu cupole. În partea de mijloc a fațadei principale se află o fereastră rotundă cu vitralii. Sinagoga este înzestrată cu o orgă Wegenstein, instalată în anul 1866.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole