Colterm trebuie să plătească 107.000.000 de lei – amenda pentru certificatele verzi. Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea societății. Primăria nu are decomandată nicio reacție

Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea Colterm, care contesta amenda pentru necumpărarea certificatelor verzi.

Până la ora redactării articolului nici Primăria Timișoara, nici primarul Dominic Fritz și nici Colterm nu au emis niciun punct de vedere.  

Curtea de Apel Timişoara (CAT) a respins cererea companiei de termoficare Colterm prin care aceasta a contestat amenda de aproape 107.000.000 de lei, primită pentru că nu a cumpărat certificatele verzi de mediu, până la sfârşitul lunii aprilie.

„Respinge cererea. Respinge acţiunea în justiţie formulată de reclamanta Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. prin administrator judiciar consorţiul Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL şi Insolvein SPRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu, acţiune având ca obiect: anularea Deciziei nr. 35, emise de Administraţia Fondului pentru Mediu în soluţionarea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale), comunicată societăţii reclamante la data de 09.08.2021; admiterea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale) formulate de reclamantă împotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; anularea în totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, în ceea ce priveşte stabilirea în sarcina reclamantei a obligaţiei fiscale în cuantum de 106.863.467 lei, în temeiul art. 9 alin (1), lit. ş) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume)”, arată, marţi, hotărârea CAT postată pe site-ul instanţei.

Hotărârea poate fi atacată cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Societatea de termoficare Colterm, aflată în subordinea Primăriei Timişoara, dar care a intrat în insolvenţă la începutul toamnei, trebuie să plătească o amendă de 21.000.000 de euro, pentru că nu a achiziţionat până la data de 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior. Valoarea acestor certificate verzi era de 45.000.000 de lei (aproximativ 9.000.000 de euro).

Compania Colterm a contestat la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) amenda de aproape 107.000.000 de lei.

„Ca urmare a deciziei de impunere (…), prin care s-a stabilit în sarcina Companiei locale de termoficare Colterm S.A. obligaţia fiscală în valoare de 106.863.467 lei, pentru nerestituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, am formulat o contestaţie la Administraţia Fondului pentru Mediu. Acţiunea are ca obiect anularea deciziei menţionate pentru motive de nelegalitate şi nevaliditate a actului administrativ. În paralel, s-a formulat (…) cerere de suspendare a executării deciziei de impunere, pentru a evita poprirea conturilor societăţii. Dorim să-i asigurăm pe clienţii noştri că nu vor fi afectaţi în niciun fel de această situaţie, iar furnizare serviciilor se va desfăşura fără sincope”, arăta, atunci, directorul general al Colterm, Petre Nenu, într-un comunicat.

Primăria Municipiului Timişoara şi compania Colterm nu au anunţat, încă, dacă vor depune recurs sau nu, la prezenta hotărâre a CAT.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole