Colterm are un stoc de 30.000 de tone de cărbune, se așteaptă trenurile din Gorj

Administratorul special al companiei timişorene de termoficare Colterm SA, în insolvenţă, Alexandru-Cristian Amza, a declarat că luna august s-a încheiat cu un stoc de 30.000 de tone de cărbune, urmând ca în perioada următoare să fie accelerată aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru sezonul rece următor, de 250.000 de tone.

De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, au fost înmagazinate până în prezent 17.000 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorităţi), fiind încheiate şi opt contracte de achiziţie gaze naturale, pentru o cantitate de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Pe de altă parte, viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, s-a deplasat la Motru acolo unde Primăria a închiriat o gară necesară transportului de cărbune pentru sezonul rece.

Vrem să terminăm cu taxa de șmecheri pe care Colterm o plătea anual – milioane de lei care mergeau la intermediari. Vom încărca de aici, de la Motru, cărbune direct de la producător.Negocierile s-au încheiat cu succes și primăria va plăti 1.080 de lei pe lună chirie, chiar mai puțin decât ne așteptam inițial. Până recent, rampa a fost închiriată de același intermediar pentru a-și construi un monopol artificial în zonă. Pot înțelege de ce nu a auzit nimeni de ea, tocmai pentru că 15-20 de ani a stat nefolosită. Cum s-ar zice, a fost ascunsă pentru ca șmecherii să blocheze accesul altora și să stoarcă niște bani. Săptămâna viitoare se vor face lucrări de mentenanță la linie de către CFR. În momentul în care o vom prelua în mod formal plănuim să încărcăm în jur de 2-3 trenuri pe săptămână. Așa vom asigura o parte din necesarul de combustibil al orașului pentru o iarnă dificilă. În contextul unei crize energetice, facem tot ce ține de noi pentru ca Timișoara să fie pregătită“, a declarat Ruben Lațcău după vizita în Gorj.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole