Bugetul CJ Timiș pe 2023 – se pregătește cel mai mare “jaf“ din istoria județului: Timișoara Capitală Europeană a Culturii

Consilierii județeni din Timiș se vor întruni pe 31 ianuarie în ședință ordinară de plen pentru a aproba bugetul Consiliului Județean Timiș pe anul 2023.

Administrația PNL-istă nu a trecut proiectul de buget pe ordinea de zi a ședinței, însă conform unor surse al Buletin de Timișoara din cadrul CJ Timiș, bugetul pe anul 2023 va fi trecut pe lista suplimentară, ceea ce presupune și o ședință a comisiilor reunite înainte de ședința de plen propriu-zisă.

Întâlnirea este prima de când șeful CJ și PNL Timiș, Alin Nica, a fost descoperit de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese, instituție care a trimis Parchetului Înaltei Curți și două dosare penale pe numele său, cum puteți citi AICI, așa că este de așteptat să i se ceară demisia din fruntea administrației județene.

Bugetul Consiliului Județean Timiș cuprinde anul acesta fonduri extrem de generoase cu privire la evenimentul anului, Timișoara Capitală Europeană a Culturii, subiect la care ne vom referi astăzi, iar în zilele viitoare vom aborda și celelalte capitole din document.

Bugetul neanunțat opiniei publice va fi aprobat într-o beznă totală

Pentru început merită o remarcă de formă, care însă arată incompetența și ineficiența administrației PNL a județului Timiș, care sunt demonstrate de faptul că proiectul de buget a fost aprobat în procedurile interne ale CJ Timiș pe data de 6 ianuarie și a fost postat pe site-ul instituției pentru a respecta procedura transparenței abia pe 12 ianuarie, deci după 6 zile! fără însă ca opinia publică să fie informată măcar printr-un comunicat de presă, vestea fiind răspândită ca acum 300 de ani, din gură în gură, mai lipseau călăreții.

Tot ca remarcă de formă trebuie spus că administrația PNL a județului Timiș nu a prezentat fie printr-un comunicat amplu, fie printr-o conferință de presă, nici până astăzi, un program cultural pentru Timișoara 2023.

La fel, lista obiectivelor de investiții finanțate pentru Timișoara 2023 nu a fost nici ea prezentată public în niciun mod, unul dintre motive fiind probabil cheltuirea banilor Capitalei Culturale pentru cumpărarea de instalații de iluminat, de incendiu, a unui cap tractor sau a unui grup electrogen.

Așa se face că obiectivele Timișoara 2023 sunt scufundate în diverse capitole bugetare, greu accesibile publicului, într-o beznă totală. Lipsa de transparență ar fi o sintagmă prea elegantă pentru administrația sătească a PNL.

Fondurile pentru Timișoara 2023

Astfel, conform proiectului de buget înaintat plenului, Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 beneficiază de următoarele fonduri:

Programul Capitala Culturală – 12.080.000 (n.r. fără a preciza exact de unde provin fondurile sau pentru ce sunt cheltuite).

Agenda Culturală – 7.5 milioane de lei în 2023 față de 4.8 milioane de lei în 2022 (n.r. program anul prin care sunt finanțate în special evenimentele organizate de ONG-uri, se remarcă aproape dublarea fondurilor în 2023).

Evenimentele de milioane de lei organizate netransparent, ascunse în programele minimale ale instituțiilor de cultură

Bugetele de funcționare ale instituțiilor de cultură, acolo unde se ascund și multe evenimente organizate netransparent de administrația județeană prin programul minimal al instituțiilor – ultimul exemplu fiind Festival of Lights în valoare de 3 milioane de lei – este un capitol bugetar care pur și simplu a explodat:

Muzeul Național al Banatului – de la 13,8 milioane de lei în 2022 la 19,4 milioane de lei în 2023;

Muzeul Național de Artă Timișoara – de la 4,3 milioane de lei în 2022 la 10,3 milioane de lei în 2023;

Teatrul pentru Copii Merlin – de la 4,7 milioane de lei în 2022 la 6,6 milioane de lei în 2023;

Muzeul Satului Bănățean – de la 7,9 milioane de lei în 2022 la 10,2 milioane de lei în 2023;

Centrul de Cultură și Artă Timiș – de la 8,7 milioane de lei în 2022 la 11,1 milioane de lei în 2023.

Așadar, dacă în 2022 instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș au cheltuit pentru funcționare peste 39 de milioane de lei, în propunerea de buget pe anul 2023 este prevăzut ca instituțiile de cultură să toace peste 57 de milioane de lei, deci cu peste 18 milioane de lei mai mult. Pe ce se vor duce banii? Rămâne momentan o nebuloasă ascunsă printre străzile satului Dudeștii Noi.

Investițiile“ CJ Timiș în instituțiile de cultură pentru Capitala Culturală

Totodată, la instituțiile de cultură sunt prevăzute la secțiune de dezvoltare “investiții” de 20,3 milioane de lei din banii pentru Timișoara 2023 astfel:

Muzeul Național al Banatului – 3,9 milioane de lei pentru: realizare și montare peste 80 de panouri stradale pentru expoziția Patrimoniu sub reflectoare; sistem de climatizare performant; dotări și echipamente pentru Atelierul de mediere culturală; achiziționarea unei mese interactive; vitrine din metal cu microclimat controlat; vitrine din metal și DOM cu video proiecție.

Muzeul Național de Artă Timișoara – 7.5 milioane de lei pentru: sistem de supraveghere video; instalații de securitate la incendiu – 3,3 milioane de lei!!!!; grup electrogen, instalație de iluminat și corpuri de iluminat – 1,5 milioane de lei!!!.

Teatrul pentru Copii Merlin – 1,5 milioane de lei pentru: cap tractor + scenă mobilă.

Muzeul Satului Bănățean – 5,7 milioane de lei pentru: construire clădire multifuncțională – 5,2 milioane de lei !!!! – și panouri LED.

Centrul de Cultură și Artă Timiș – 1.6 milioane de lei pentru: lucrări la acoperiș, sistem de amplificare, tabletă și pedală citire și mobilier și aparatură pentru CCAT.

Totodată, Consiliul Județean va cheltui pentru investiții proprii dedicate Capitalei Culturale 3 milioane de lei pentru: “dotare cu mobilier și echipamente audio a Sălii Multifuncționale și a Centrului Info Bastion“ (2milioane de lei) și pentru “proiectare și dotare Sala Multifuncțională“ (1 milion de lei).

La toate acestea se adaugă cheltuirea a 6,3 milioane de lei de către CJ Timiș pentru cumpărarea unei “scene demontabile cu dotările necesare pentru organizarea de evenimente“, printr-o altă instituție subordonată, Direcția de Prestări Servicii – condusă de Ciprian Trocan, fost consilier personal al primarului Nicolae Robu, care este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru incompatibilitate cu funcția. Ne întrebăm ce evenimente de anvergură produce Consiliul Județean în regie proprie pentru a avea nevoie de o asemenea scenă, având în vedere că pentru majoritatea evenimentelor mari se încheie diverse contracte de prestări servicii în cadrul cărora firmele organizatoare vin cu propria logistică?

Despre aceste firme vom publica în perioada următoare mai multe dezvăluiri deoarece deja s-au înșurubat pe sub nasul contribuabilului, pe nevăzute, tot felul de indivizi deveniți peste noapte un fel de guru ai evenimentelor.

Până atunci savurați Timișoara 2023, aici sunt banii dumneavoastră anul acesta!

Recomandările noastre

Cele mai citite articole