Bătrânii stejari uscați din Parcul Copiilor din Timișoara au fost tăiați

Patru dintre cei mai vechi stejari din Parcul Copiilor au fost tăiați.

Decizia a fost luată deoarece arborii erau uscați, proces început în urmă cu 11 ani,  după reamenajarea parcului, spune peisagistul Alexandru Ciobota, care propune și unele măsuri pentru a salva copacii orașului.

“Am asistat în Parcul Copiilor (Parcul Franz Joseph) la defrișarea, probabil, a celor mai bătrâni stejari din Timișoara, o alterare ireversibilă a peisajului cultural și a istoriei grădinilor timișorene…Pentru cei care încă se simt legați de ceea ce înseamnă natură urbană, căci din păcate cred că pierderea acestui tip de atașament este accelerată în societatea noastră, dezamăgirea trăită în proces este imensă. Acești veterani ai cetății dădeau semne de degradare după ultimul șantier și redeschiderea parcului din 2012 și sunt uscați deja din 2020. Despre motivele degradării sunt păreri multiple… urmărind mai multe grădini timișorene post-„reabilitare” concluzionez empiric că motivul principal este alterarea ireversibilă a rădăcinilor la montarea fundației aleilor cu secționarea principalelor organe subterane, tasări în timpul șantierului și o slabă gestiune ulterioară. Dacă considerăm arborii ca patrimoniu, pentru sporirea cunoașterii, ar fi sugestivă deschiderea unor casete arheologice (o arheologie a rădăcinii) cu implicarea arheologilor de la UVT sau MNaB Timișoara, a unor specialiști în arboricultură urbană, silvici și horticoli, să ne înțelegem astfel greșelile trecutului…până atunci, sunt convins că există viață după viță și sper că în proces creativ, colegii de la UVT(ARTE) să reușească să pună în lemnul rezultat, ceva din demnitatea acestor arbori“, arată Alexandru Ciobota.

Mâhnit de situație a fost subprefectul Ovidiu Drăgănescu care spune că încep să se piardă amintirile copilăriei.

“Dispar stejarii copilăriei mele. Cei din Parcul copiilor, dinspre str. Michelangelo. Era evident că această frumoasă pădure urbană din centrul Timișoarei, în care am crescut în anii ’70, va dispărea cu timpul de când un prim-secretar comunist, Ilie Matei, si-a impus dorința de a o transforma in parc de distracții, intr-un loc total nepotrivit. Din păcate, a persistat în greșeală și primarul Gh. Ciuhandu care a redus și mai mult spațiul verde al parcului, cu peste 1 ha de alei și alte spații betonate, ale căror fundații au distrus rădăcinile multor arbori, inclusiv ale acestor monumente naturale, simbolice pentru oraș“, a scris pe Facebook, Ovidiu Drăgănescu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole