Bătălia de la CJ Timiș va fi decisă de luptele din interiorul PSD. Cum va câștiga Claudiu Buciu al doilea mandat de primar al Lugojului doar asfaltând o stradă

Alegerile din 2024 bat la ușă. Nu la ușa cetățenilor, care habar nu au despre pregătirile de alegeri, ci la ușa partidelor. Însă partidele s-ar putea să pregătească alegătorilor o surpriză sau mai multe, toate ambalate frumos pentru ca rahatul din interior să fie cumpărat pe post de caviar.

Calendarul alegerilor și practic imposibilitatea de a fi organizate toate rânduire de alegeri în 2024 vor fi și prilejul surprizelor. Momentan se fac bani. Pardon, partidele fac bani, nu cetățenii, ei doar muncesc ca partidele să facă bani.

Chiar dacă pare îndepărtat pentru oameni, 2024 nu este departe pentru partide și potențialii candidați.

În ultima lună, Sorin “OUG13“ Grindeanu a declarat, de două ori, că obiectivul PSD Timiș este recâștigarea Consiliului Județean. Declarația, nerușinată dacă nu nesimțită, este specifică individului lipsit de orice scrupule, care se bazează pe mintea uitucă a electoratului, dar și pe lașitatea propriilor colegi de partid, care nu au curajul să-i treacă prin față, darămite să-l contreze. Stau suspuși ai celui care a transformat și nu azi, ci mai de mult, PSD Timiș într-un simplu PFA, un butic din care neamurile și pretenii își aleg ce vor, la preț redus. Este același individ care împreună cu finul său Alfred Simonis au făcut tot posibilul ca în 2020 PSD să piardă Consiliul Județean, și același individ care în două nopți a spulberat speranțele timișenilor, care aveau pentru prima dată un premier de-al lor. Prima noapte a fost ca hoții – OUG13, iar cea dea doua a fost ca fomiștii –  când a devenit știuca lui Liviu Dragnea.

PSD Timiș se află astăzi într-adevăr într-o poziție favorabilă pentru a recâștiga Consiliul Județean. La fel a fost și în 2020.

Dar cu cine?

Cel mai probabil candidat, discutat în cercurile politice, este Mihai Ritivoiu, actual prefect de sticlă al Timișului, poate urmează mersul pe sârmă, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care i s-a dat această funcție. Problema lui Mihai Ritivoiu este că până acum nu a fost liderul nimănui, nici măcar al unei curci bete, ci a fost un simplu salahor, volatil, al oricui a deținut puterea în PSD Timiș la momentul respectiv. Acum al lui Alfred Simonis, ieri al lui Călin Dobra, alaltăieri al lui Sorin Grindeanu, șef de facto și actual. Oare acesta este profilul dorit? Un executant? În plus, lipsa de asumare, adică de bărbăție, s-a văzut după declarația dată cu ocazia bătăii luate de un polițist la Mall, când a doua zi a fost chemat la ordin la IPJ unde i s-au înmuiat declarațiile în fața generalilor de la instituțiile de forță, care gestionează așa de bine un județ în care populația zbiară pe toate gardurile că este înțesat de interlopi și nerespectarea legii, dar ei sunt generali. Mai bine își dădea demisia pe loc, decât să-și întoarcă vorbele.

Pe Însuși Sorin “OUG13“ Grindeanu îl excludem din ecuație, declarațiile despre o posibilă candidatură fiind doar pentru masa mare și credulă din PSD Timiș, un fel de a se bate singur pe burtă, pentru că în PSD nu are cine să-i arunce un pahar cu apă rece în față.

Finul său, șeful filialei, Alfred Simonis, abia s-a obișnuit cu ce trebuie să facă pentru a rămâne liderul deputaților, în mrejele de la București, așa că nu-i va fi suficientă o întoarcere la țărănoaia, să bea bere cu o babă la Bârna.

Dacă excludem cele trei variante, PSD Timiș nu are decât alte două variante: un actual primar sau un fost Călin Dobra. Cum PSD nu are în Timiș un primar de oraș cu care să atace Consiliul Județean ar trebui să aleagă unul de la sat, precum PNL Timiș care l-a ales pe Săteanul de la Dudeștii Noi, Alin Nica, care vedem de ce este în stare. De nimic.

Fostului șef al CJ Timiș, Călin Dobra, PSD Timiș i-a pregătit un loc cu verdeață politică, candidatura la Primăria Lugoj, cel puțin pe datele de astăzi.

De ce la Lugoj și nu la CJ dacă tot altul mai bun nu există?

Răspunsul îl aflăm din rezultatele alegerilor locale din 2020, care arată așa: Alin Nica – 104.508 voturi; Cristian Moș – 51.749 voturi; Dominic Fritz – 49.191 voturi; Călin Dobra – 48.584 voturi; Nicolae Robu – 27.596 voturi.

Așadar, Călin Dobra, a fost la momentul 2020 al patrulea cel mai votat politician din Timiș, iar în PSD acest lucru este îngrijorător spre dezastruos pentru conducerea actuală asigurată de tandemul nașul Grindeau – finul Simonis, pe care nu-i avem măsurați în alegerile locale, deoarece nu și-au asumat până acum acest lucru. Deci, nu știm câte voturi au în spate, dar nici nu își vor asuma riscuri, ci vor trage doar sforile pentru a mai rupe niște capete ale unor potențiali rivali, în interes propriu, precum au făcut în 2020. Călin Dobra nu va fi lăsat să candideze la CJ Timiș deoarece tandemul nu va dori să-și asume măcar riscul ca fostul șef al CJ Timiș să câștige, deoarece ar afecta grav interese în interiorul PSD.

Pe Călin Dobra îl așteaptă probabil o nouă candidatură semiindependentă, precum cea din 2020, de data aceasta într-un oraș ultra conservator, dovadă că l-au suportat pe Francis Boldea atâtea mandate, deci o misiune aproape imposibilă și un proiect care este de pe acum un eșec anunțat, cu atât mai mult cu cât, ultimele zvonuri politice spun că Alfred Simonis duce tratative cu actualul primar Claudiu Buciu pentru o trecere chiar la PSD, după racolarea primarului de la Săcălaz, circarul Nicu Viorel, fiind de notorietate verticalitatea salutară și de apreciat a primarului Lugojului cu ocazia alegerilor din PNL Timiș când a fost cea mai importantă voce a primarilor care s-a ridicat împotriva băieților de pe sate întruchipați de Alin Nica și Dănuț Groza. De susținerea reală a PSD pentru o candidatură a lui Călin Dobra nici nu poate fi vorba, fiind același lucru precum la CJ Timiș în 2020, doar din gură, fapte inexistente, ba chiar pe invers.

În aceste condiții Călin Dobra își va încheia cariera politică chiar înainte de alegeri, deoarece:

1.     Nu s-a delimitat niciodată de moștenirea dezastruoasă lăsată de Francis Boldea, deși trebuia să o facă în prima lună după alegeri și la modul vehement;

2.     Nu a prezentat niciodată ceea ce putea să facă din poziția de președinte al CJ Timiș pentru Lugoj, dar nu găsit pe nimeni acasă în primărie, deși ar fi trebuit să o facă în a doua lună după alegeri;

3.     Nu a prezentat niciodată cu cifre, cu date reale în urma alegerilor, blaturile primarilor PSD făcute cu PNL pentru ca Dobra Călin să piardă alegerile, nu ca Nica Alin să le câștige, el sărmanul, cu cea mai ștearsă campanie electorală din istoria județului, a fost doar beneficiarul războiului din PSD, deși ar fi trebuit să o facă în prima săptămână după alegeri, pentru că PSD a avut doar 38.458 de voturi față de Călin Dobra – 48.584 voturi;

4.     Nu a prezentat niciodată motivele pentru care nu s-a realizat o alianță cu Pro România înaintea alegerilor și persoanele care au împiedicat această alianță, fără de care candidatura era inutilă din start și lipsa ei l-a privat de peste 10.000 de voturi.

5.     Nu a prezentat niciodată motivele pentru care Titu Bojin nu candidat la alegerile locale din partea PSD și persoanele care au împiedicat acest lucru și care l-a privat de alte aproape 10.000 de voturi;

6.     Nu a prezentat niciodată motivele pentru care proprii săi apropiați, deputați ai minorităților, nu au susținut candidatura sa și care l-a privat de aproape 5.000 de voturi;

7.     Nu a prezentat niciodată de ce propriul fin l-a trădat și a trecut la un alt partid;

8.     Nu a prezentat niciodată motivele pentru care și-a dat demisia din fruntea PSD Timiș;

9.     Nu a prezentat niciodată motivele pentru care PSD nu a susținut în ansamblu candidatura la CJ Timiș.

Politica tăcerii și a capului plecat l-a dus în situația de astăzi când după șase luni de la intrarea PSD la guvernare s-a ales doar cu două vizite ca escortă a Ayatolahului la Palatul Administrativ, la una din vizite jucând chiar rol de greutate de cântar ținându-i harta pe masă Săteanului de la Dudeștii Noi. 

Era o dovadă de bărbăție politică și de transparență și chiar de sănătate publică pentru ca cetățenii să afle cine și de ce i-a împins spre dezastru de astăzi de la CJ Timiș, unde administrația liberală se zbate într-o mediocritate infernală, dovedibilă prin simplu fapt că moștenirea PSDobra este prea grea pentru cei care conduc astăzi județul, ne mai vorbim de faptul că NICIUN proiect major propriu nu este în implementare, iar cei doi ani rămași până la viitoarele alegeri nu sunt suficienți pentru ca Timișul să progreseze cu ceva sau să rămână ceva în urma PNL. Practic, administrația Alin Nica este sub cea Titu Bojin, care măcar era carismatic și simpatic și când s-au asfaltat niște sute de kilometri de drumuri județene, sper deosebire a actualii oameni ai întunericului care conduc CJ Timiș.

Însă, lipsa de curaj politic va face ca lui Claudiu Buciu să-i fie suficient să asfalteze O(una) stradă din Lugoj pentru ca cetățenii să-i mai dea o șansă, deoarece nu are cine să-l combată. Dezastru lăsat în urmă de fostul primar îi va împinge spre acest lucru, cum pe timișeni îi va împinge să voteze orice pesedist la CJ Timiș, chiar și o curcă beată.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole