Arad: Consilierii locali au aprobat majorarea cu 40% a prețului gigacaloriei. La Timișoara majorarea va fi decisă săptămâna viitoare

Consilierii locali din oraşul Arad au aprobat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, propunerea Primăriei de majorare a preţului gigacaloriei plătit de populaţie, care va fi astfel de 398 de lei, cu 40% mai mare.

Majorarea se va aplica de la 1 decembrie, conform proiectului iniţiat de Primăria Arad şi votat de majoritatea consilierilor. Populaţia va plăti 398 lei/gigacalorie, faţă de 280 lei cât plătea până acum.

„Am aprobat preţul la gigacalorie în parametri mai mult decât decenţi, dar cu o presiune mare pe bugetul local”, a spus primarul oraşului, Călin Bibarţ, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal.

Edilul anunţase încă de luni că va propune aceste majorări, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat noul preţ pentru producere, transport şi distribuţie a energiei termice, care este de 1.156,06 lei (TVA inclus).

„Majorarea de zece ori a preţului la gaze naturale a provocat o creştere a preţului gigacaloriei cu aproape 140%. Pentru a nu face o presiune foarte mare pe bugetele familiilor, mai ales în această perioadă, propunem o creştere a subvenţiei”, declarase, luni, primarul Călin Bibarţ.

Preţul plătit de populaţie va fi mai mare cu 40%, pentru că din preţul total de producţie, transport şi distribuţie subvenţia este de 758,06 lei.

La Timișoara majorarea ar putea fi decisă săptămâna viitoare, conform primarului Dominic Fritz.

„Gigacaloria trebuie mărită, asta e foarte clar, și va intra încă anul acesta în Consiliul Local, cel mai probabil în ședința următoare. Am constatat cu oarecare stupefacție că anumiți consilieri locali care au fost mari populiști și au spus că nu putem să creștem pentru populație, acum vorbesc despre un prejudiciu la Colterm pentru că nu încasăm cât e prețul, dar în fine.. „, a spus Dominic Fritz la finalul ședinței de Consiliul Local de ieri.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole