Administrația PNL a CJ Timiș a lăsat toate primăriile din județ fără bani pentru modernizarea drumurilor – Alin “Pilosul Interlopilor“ Nica acuzat că a împărțit banii ca din contul propriu

Marți, 23 ianuarie, Buletin de Timișoara vă prezenta cum administrația PNL a CJ Timiș a lăsat 10 primării fără bani pentru repararea drumurilor deoarece nu a alocat niciun ban pe bugetul 2024 pentru respectivele localități.

Este vorba despre Conform proiectului de hotărâre este vorba despre Sânnicolau Mare (PNL), Lugoj (PNL), Jimbolia (PNL), Becicherecu Mic (PSD), Biled (PNL), Bucovăț (PMP), Cărpiniș (PSD), Fibiș (PNL), Pesac (PSD), Timișoara (USR), așa cum puteți citi AICI.

Imediat, PSD și USR au criticat alocarea discreționară, din fix, executată de șeful CJ și PNL Timiș Alin “Pilosul Interlopilor“ Nica.

Grupul consilierilor județeni ai PSD Timiș a cerut consultări înainte de stabilirea sumelor, a cerut dreptul pe care timișenii l-au dat pentru reprezentarea intereselor lor și vom recurge la toate variantele legale disponibile să facem asta! Să ne luptăm pentru interesele lor. Este inacceptabilă varianta propusă, care nu e altceva decât o recompensă pentru primăriile conduse de primari PNL și o pedeapsă pentru timișenii care au ales altfel. A contat doar culoarea politică pentru președintele Alin Nica. A împărțit banii ca din contul propriu!“, a spus liderul consilierilor PSD Timiș, Alexandru Iovescu.

Într-un județ unde fiecare cetățean contribuie la bugetul Consiliului Județean Timiș, este de neconceput ca drepturile și beneficiile să fie împărțite de Alin Nica din pix. Actuala administrație PNL a demonstrat o tendință clară de favorizare a primăriilor conduse de primarii din partidul lor, ignorând nevoile celorlalte comunități“, a precizat la rândul său USR Timiș.

Ieri, 30 ianuarie, prefectura Timiș a transmis prin intermediul unui comunicat de presă semnat de prefectul Mihai Ritivoiu că a atacat în instanță repartizarea sumelor.

Instituția Prefectului – Județul Timiș a atacat astăzi Hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23.01.2024 privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024. Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de 2.000.0000 de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri. De asemenea, Consiliul Județean Timiș a considerat că cele două municipii ale județului, respectiv Timișoara și Lugoj, nu au nevoie de fonduri, alocându-le 0 lei“, se arată în comunicatul Prefecturii Timiș.

Consiliul Județean a reacționat la rândul său printr-un comunicat de presă moale în care precizează că bugetele locale ale primăriilor timișene urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș.

Fondurile repartizate primăriilor timișene pentru susținerea programului de dezvoltare și de infrastructură locală, alături de sumele alocate drumurilor comunale și județene au fost blocate astăzi de către prefectul județului Timiș, după contestarea acestora de către grupul consilierilor județeni ai PSD. La propunerea președintelui CJ Timiș, aproape 40 milioane de lei urmau să ajungă către primăriile din județ, iar 27 milioane de lei către drumuri. Alocările au fost votate în plenul CJ Timiș și au obținut majoritatea voturilor consilierilor, însă grupul PSD s-a arătat nemulțumit de împărțirea banilor și a atacat HCJ-urile. Nu există temei legal pentru decizia prefectului, este pură răzbunare politică. Hotărârile nu încalcă niciun articol de lege. Din păcate, cel mai probabil, acești bani se vor pierde deoarece procedura e greoaie și dacă depășește un an, fondurile avute în discuție ajung la bugetul de stat. Prefectura a comunicat niște grafice privind alocările de fonduri, pe partide politice, fapt profund greșit. În mod normal, prefectul nu ar trebui să facă politică, dar nu a rezistat comenzii venite pe linie de partid, de la PSD. Bugetele locale ale primăriilor timișene urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș“, a spus Alin “Pilosul Interlopilor“ Nica, șeful CJ Timiș.

Alin “Pilosul Interlopilor“ Nica nu este la primul scandal de acest tip, fiind acuzat că folosește banii publici în interes politic propriu.

Anul trecut chiar patru primari ai PNL Timiș au contest alocările de fonduri ale șefului lor de partid și au acuzat din nou modul abuziv și discreționar în care șeful CJ Timiș, Alin Nica, alocă banii publici.

Totodată, în 2021, Alin “Pilosul Interlopilor“ Nica a lăsat 14 localități fără niciun ban la ultima repartizare de fonduri. Alți primari au fost umiliți de Alin Nica pentru că nu sunt de acord cu el.

De asemenea, la finalul anului trecut, șeful CJ Timiș, Alin Nica, a fost acuzat că își cumpără susținerea în partid pe banii timișenilor: doar 37 de primării au primit fonduri – cele ale susținătorilor au primit circa 90 mii de lei, iar cele ale oponenților, undeva la 10 mii de lei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole