Primăriile din Timiș lăsate fără bani deoarece șeful CJ Timiș, Alin Nica, este plecat la schi în Austria – PNL Timiș a rămas fără majoritate în Consiliul Județean

Politica de mediul rural practicată de administrația penelistă a Consiliului Județean condus de Alin Nica produce noi efecte negative asupra locuitorilor județului Timiș.

Consiliul Județean trebuia să decidă ieri, 5 ianuarie, într-o ședință extraordinară, repartizarea sumelor din fondul la dispoziția consiliului județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2023 și estimări pe anii 2024-2026.

Ședința a fost convocată pe data de 29.12.2022 și s-a desfășurat în sistem online.

Dezbaterile asupra sumelor ce urmau să fie alocate primăriilor au durat peste două ore și jumătate deși de obicei decizia era una formală deoarece înainte de asemenea decizii sunt organizate discuții cu grupurile politice pentru o împărțire echitabilă a sumelor.

Nu s-a întâmplat și de data aceasta au acuzat în cadrul dezbaterilor consilierii județeni Pro România, USR și PSD, și astfel s-a ajuns ca pe masa aleșilor să apară o alocare bugetară dezechilibrată, favorabilă primarilor PNL Timiș.

Spre exemplu, către comuna Banloc cu primar PNL urmau să fie alocați 523.00 de lei, iar către comuna Beba Veche cu primar PSD, să fie alocați 101.000 lei, așa cum puteți vedea AICI sumele integrale.

Pe lângă mizeria pe care o faceți astăzi, tot insistați cu ce s-a întâmplat în mandatul trecut. Eu am invitat toate grupurile politice, al fiecare împărțire. Grupul PNL lua decizia de a împărți în mod egal. Eu v-aș ruga să depășiți aceste obsesii cu mandatul 2016-2020, când dumneavoastră vă jucați de-a administrația la Moșnița și habar n-aveați de politică. Erați încă un copil. Copil o să rămâneți în continuare . Vă rog să aveți respect față de grupurile politice, să le invitați la discuți și să le consultați”, a spus în cadrul ședinței fost șef al CJ Timiș Călin Dobra ca replică la acuzația vicepreședintelui PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, care în lipsa argumentelor, a lansat minciuna că și în mandatul PSD s-ar fi întâmplat ca primarii social-democrați să fie favorizați.  

La rândul său, liderul de grup al PSD Timiș, Alexandru Iovescu, a spus că repartizarea sumelor se face exclusiv pe considerente politice.

Grupul PSD din CJ Timiș nu a votat și nu va vota un proiect de HCJ abuziv, pe considerente exclusiv politice, care să nu țină cont de nevoile comunităților din Timiș, fie ele PSD, PNL sau de orice altă culoare. Ne-am trezit că doar primarii PNL din județ au nevoie de cele aproape 40 de milioane de lei din impozitul pe venit. Conducerea CJ Timiș a împărțit banii către primării doar în funcție de culoarea politică și fără niciun echilibru! Vă dau un singur exemplu, Belinț, Găvojdia sau Știuca, localități cu primari PNL, au primit peste 500 de mii de lei, Coșteiu sau Criciova, localități cu primari PSD, au primit de 3, 4 ori mai puțin“, a susținut Alexandru Iovescu.

Așa s-a ajuns ca după peste două ore și jumătate de discuții proiectul să fie retras de pe ordinea de zi deoarece șeful PNL Timiș, Alin Nica, nu avea voturile necesare pentru a aproba proiectul, toată lumea fiind împotrivă și pentru votarea sumelor a fost convocată o nouă ședință pentru data de 11 ianuarie, de la ora 10:00.

După sentință, șeful Pro România Timiș, Adrian Pau, a explicat decizia de împotrivire a consilierilor formațiunii politice.

Am promis că vom susține proiectele județului, NU proiectele localităților conduse de primari din anumite formațiuni politice, chiar dacă printre ei sunt și primari “Pro România”! Suntem reprezentanți ai tuturor timișenilor indiferent de culoarea politică a primarului lor. Din nefericire facem politică și atunci când trebuie să facem administrație! Un exemplu de inechitate se poate vedea pe ultima pagină a anexei la proiectul de hotărâre al consiliului județean Timiș!“, a scris pe Facebook, Adrian Pau, deși comunele cu primari ai Pro România au primit sume mai mari decât primarii PSD: Variaș – 510.000 de lei și Otelec – 508.000 de lei.

Consilierii județeni au mai acuzat deja celebra lipsă de transparență a administrației conduse de Alin Nica și întârzierea cu care au primit proiectul de hotărâre cu sumele care urma să fie repartizate.  

O altă surpriză a fost absența fizică de la ședință a șeful CJ Timiș, Alin Nica, care confirm surselor politice consultate de Buletin de Timișoara este plecat la schi în Austria.

Deși a fost o ședință online, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa și secretarul județului, Dănuț Ardelean, au fost prezenți fizic în sediul administrației.

Însă, absența lui Alin Nica de la serviciu este deja bine cunoscută opiniei publice.

Pe data de 11 noiembrie 2022, șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, îl acuza pe Alin Nica că stă doar o oră pe zi la birou, în zilele în care merge la serviciu.

“(…) Cerem președintelui CJ Timiș să vină la serviciu, să stea mai multe ore la birou, mai mult de o oră cât stă astăzi, în zilele în care merge la birou, să încerce să preia din atribuțiile date domnului Vasile (n.r. Marian C. Vasile – administratorul public al județului), domnului “Borsetă“ (n.r. Iosif Nicoară – fost șef de cabinet) sau celorlalți doi vicepreședinți, să-și asume pentru încă doi ani pentru că atât mai are la conducerea acestei instituții (…)“, a declarat Alfred Simonis.

O analiză a înregistrărilor ședințelor de Consiliu Județean realizată de Buletin de Timișoara arată că șeful CJ Timiș, Alin Nica, mai mult a lipsit de la ședințele de Consiliu Județean:

– pe 22 decembrie la ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit de la comisiile reunite care s-au desfășurat chiar înaintea ședinței de plen, dar a participat la ședință;

– pe 14 decembrie la ședința extraordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit;

– pe 9 decembrie la ședința extraordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit;

– pe 24 noiembrie la ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit de la comisiile reunite care s-au desfășurat chiar înaintea ședinței de plen, dar a participat la ședință;

– pe 14 noiembrie la ședința extraordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit;

– pe 26 octombrie, la ședința ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit de la comisiile reunite care s-au desfășurat chiar înaintea ședinței de plen, dar a participat la ședință;

– pe 10 octombrie, la ședință extraordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit;

– pe 27 septembrie, la ședință ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit;

– pe 31 august, la ședință ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica nu a participat la toată ședința deoarece a întârziat;

– pe 22 iunie la ședință ordinară a Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a lipsit.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole