Timișoara: “Ceau, Cinema“ la Cinema Victoria – patru filme ale marelui cineast spaniol Victor Erice

Noua serie de proiecţii organizate de Festivalul „Ceau, Cinema!” la cinema Victoria din Timişoara, care va începe pe 28 septembrie şi va continua pe parcursul lunii octombrie, aduce o retrospectivă cu toate cele patru filme ale marelui cineast spaniol Victor Erice.

Proiecţia de debut va fi cu cel mai nou film al regizorului, „Închide ochii” („Cerrar los ojos”, 2023), care a însemnat pentru Victor Erice revenirea la regie după trei decenii şi va continua pe parcursul lunii octombrie cu cele trei filme clasice ale sale, „Spiritul stupului” („El espiritu de la colmena”, 1973), „Sudul” („El sur”, 1983) şi „Soarele gutuii” („El sol del membrillo”, 1992).

„După retrospectiva dedicată cinematografiei italiene postbelice, organizată înainte de festival şi seria de filme de patrimoniu incluse în programul celei de-a XI-a ediţii, din iulie, continuăm să oferim publicului şansa de a vedea la cinema filme europene clasice, în versiuni restaurate. La asta se adaugă dorinţa noastră de a aduce în premieră la Timişoara filme recente importante, care nu intră în circuitul distribuţiei”, arată echipa „Ceau, Cinema!”, luni, într-un comunicat.

Născut în 1940, Victor Erice este autorul unui cinema contemplativ, ambiţios estetic, dar fără preţiozitate. Temele sale predilecte sunt universul copilăriei şi cinema-ul ca lume paralelă, magică, însă la fel de reală ca realitatea însăşi.

În „Închide ochii”, un celebru actor spaniol dispare în timpul unor filmări. Deşi corpul său nu este găsit niciodată, poliţia concluzionează că a fost victima unui accident pe mare. Mulţi ani mai târziu, misterul din jurul dispariţiei este readus în lumina reflectoarelor de o emisiune TV care prezintă viaţa şi moartea sa şi arată imagini exclusive ale ultimelor scene pe care le-a filmat, turnate de prietenul său drag, regizorul peliculei.

„Închide ochii” a avut premiera mondială în 2023 în secţiunea Cannes Premiere de pe Croazetă şi a primit 11 nominalizări la Premiile Goya din Spania.

Povestea din „Spiritul stupului” se desfăşoară în 1940, când, după ce a văzut şi a fost traumatizată de filmul „Frankenstein”, o fetiţă sensibilă, în vârstă de şapte ani şi care locuieşte într-un sat spaniol, alunecă în propria lume fantastică. Filmul este un portret fermecător al vieţii interioare bântuite a unui copil.

„Spiritul stupului” a câştigat premiul cel mare, Scoica de Aur, la San Sebastian, cel mai important festival de film din Spania.

În „Sudul”, o femeie reflectează asupra relaţiei din copilărie cu tatăl ei, încercând să înţeleagă profunzimea disperării şi adevărul miturilor acestuia. După ce a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes, filmul a câştigat premiul cel mare la Festivalul de la Chicago.

„Soarele gutuii” îl urmăreşte pe artistul Antonio Lopez, care încearcă să picteze gutuiul pe care l-a plantat cu ceva timp în urmă în grădina sa. De-a lungul vieţii, a lucrat la aceeaşi temă de multe ori, aproape ca şi cum ar fi fost o necesitate fizică. În fiecare an, odată cu sosirea toamnei, această nevoie reapare. Filmul a obţinut Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI la Cannes şi premiul cel mare la Chicago şi a mai făcut parte din selecţiile festivalurilor de la Locarno şi New York.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală. Coorganizatorii retrospectivei sunt Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes.

Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” şi este finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole