Dominic Fritz despre viitoarea majoritate din Consiliul Local: nu am început negocieri formale – caut un partener care vrea să ducă mai departe lupta pentru recuperarea patrimoniului – la PNL nici nu știi cu cine negociezi azi

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a vorbit, marți seara, în cadrul unei emisiuni la Tele Europa Nova, despre viitoarea majoritate din Consiliul Local și numirea viceprimarului din partea partidului cu care se va realiza majoritate.

Edilul a spus că încă nu a început negocieri oficiale cu partidele politice, ci au fost doar discuții și tatonări.

Acum trebuie cu toții să ne amintim că e o ciudățenie în acest an electoral, tocmai pentru că între ziua alegerilor și ziua inaugurării mandatelor de primar și de Consiliu Local sunt trei luni sau chiar mai mult. Eu încă sunt în primul meu mandat, încă nu mi-am început al doilea mandat. Încă avem un Consiliu Local care funcționează așa cum a fost votat în 2020. Și abia cândva în octombrie, chiar cel târziu până la sfârșitul lui noiembrie abia este termenul legal pentru depunerea jurămintelor pentru noile mandate. Deci asta este cumva perioada de timp și de aceea eu recunosc că nu mă grăbesc și nu m-am grăbit pentru aceste negocieri. Încă nu am început un proces de negocieri formale. Bineînțeles că am discuții informale cu PSD și cu PNL, așa cum este și normal. Oricum sunt obligați să le am pentru că deja suntem într-un Consiliu Local împreună și trebuie să luăm decizii împreună“, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a menționat că USR-ului îi lipsește doar un vot pentru a avea majoritate în Consiliul Local, însă își dorește un parteneriat stabil.

Eu am 13 din 27 de concilieri cu Alianța Timișoara Unită și, într-adevăr, teoretic ne lipsește un singur vot pentru a ajunge la o majoritate. Eu cred că timișorenii vor o majoritate stabilă, o majoritate matură. Nu vor cumva tot felul de certuri, cu siguranță nu mai vor ce s-a întâmplat în ultimii patru ani, să avem un partid care iese într-o coaliție, are și un viceprimar, cum s-a întâmplat cu PNL-ul, dar de fapt în Consiliul Local mai mult sau mai puțin e în opoziție și cumva care nu poate să se hotărască. Eu i-am luat atribuțiile viceprimarului PNL după ce a căzut un proiect important. Și abia după ce i-am luat atribuțiile a trecut, dar nu neapărat cu voturile lor. Nu, acum, și eu am mai spus, și chiar într-un fel m-am lăudat cu acest fapt, că am reușit într-adevăr să trecem toate proiectele pe care am vrut să le trec prin Consiliul Local. Nu întotdeauna din prima, nu întotdeauna exact 100% în formă în care le-am elaborat, dar întotdeauna am reușit să coagulez o majoritate în jurul acestor proiecte pentru Timișoara și asta cred că spune ceva și despre mine ca primar și felul în care conduc acest oraș și asta este într-un fel care nu caută confruntări degeaba, ci întotdeauna caută un consens ,dar spune într-adevăr și ceva despre consilierii locali care au fost în mandatul trecut. Dar încă o dată, una sunt voturile, alta este cumva să încerci să faci atmosferă constant, să critici, să ataci și apoi, nu știu, din 5 sau 6 consilieri prezenți dintr-un anumit partid, jumătate să voteze pentru, jumătate să voteze contra, ca unii să atace public, dar ceilalți să te ajute. Asta e un stil politic care nu îmi place mie personal și unde și mulți timișoreni au spus că asta nu mai vor și de aceea caut o majoritate stabilă, caut o majoritate unde am un partener care lucrează nu pentru tot felul de interese mici și legături, ci care lucrează în beneficiu timișorenilor, care vrea să investească în educație, care vrea să investească în sistemul medical în Timișoara, în infrastructură, în mobilitate care vrea să ducă mai departe lupta pentru recuperarea patrimoniului“, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei nu a lăsat să se înțeleagă că ar înclina balanța spre un anumit partid, însă sunt formațiuni politice care se pot descalifica singure, prin lipsa de coerență și de încălcarea cuvântului dat. Cel mai bine la acest moment se descalifică singur PNL, însă trebuie avută o anumită prudență în atitudinea de golan a șefului PSD Timiș, Alfred Simonis, care în multe cazuri nu și-a mai respectat cuvântul după ce și-a atins obiectivul, iar marele obiectiv al PSD Timiș vis-a-vis de USR este numirea unui viceprimar la Timișoara.  

Eu sunt optimist că voi găsi acest partener. Eu deocamdată, ca să concluzionez și ca să răspund la întrebare, nu am luat niciun fel de decizie cine va fi acest partener pentru că depinde și cum se așază lucrurile în următoarele săptămâni și luni. Avem două campanii electorale dificile în fața noastră, avem ce puțin la PNL o situație încă fragilă internă, unde sunt și președintele pe Timișoara și președintele pe Timiș sunt doi interimari, unde nici nu știi cu cine negociezi azi, poate mâine se schimbă. De aceea cred că nu vreau să grăbesc lucrurile, vreau să vedem lucrurile așezate și apoi să mergem în acel parteneriat care aduce cele mai multe beneficii pentru Timișoara“, a mai precizat Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole