Zeci de pacienți, dintre care zece copii cu viroze respiratorii internați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Ultimele zile au adus un număr ridicat de prezentări în serviciul de gardă al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Între 15 și 20 de pacienți au venit zilnic pentru evaluare din cauza unor infecții respiratorii acute.

“Majoritatea prezentau stări febrile, dureri de cap, frisoane, secreții nazale abundente, tuse, dureri în gât. Au fost investigați, li s-a administrat un tratament simptomatic și cei mai mulți au fost lăsați să plece acasă. Nu puțini sunt, însă, cei care au necesitat internarea în spital pentru că au dezvoltat inclusiv insuficiențe respiratorii. Practic, în acest moment, mai bine de jumătate dintre paturile destinate bolnavilor acuți sunt ocupate de pacienți cu infecție respiratorie, fie că vorbim de virusuri gripale, Sars-CoV-2, IACRS, și așa mai departe”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii recomandă ca la primele semne de boală pacienții să se adreseze medicului de familie sau Centrelor de Permanență pentru a începe cât mai repede tratamentul. Amânarea administrării de medicamente simptomatice poate duce la o agravare a bolii.

“Cele mai multe infecții respiratorii sunt de origine virală și nu necesită antibiotic. Dacă, însă, după 2-3 zile de administrare de simptomatice nu se observă o îmbunătățire a stării de sănătate, ba dimpotrivă, de exemplu, observăm că sputa dintr-o culoare albicioasă devine galben-verzuie, înseamnă că avem deja o suprainfecție și în acel moment este necesară administrarea unui antibiotic. Am mai spus-o și o repet de fiecare dată: nu trebuie să facem abuz de antibiotice, nu trebuie să administrăm la primele simptome antibiotice, pentru că riscăm să ajungem la momentul în care nu vom mai putea trata chiar și infecții banale, întrucât organismul nostru va dezvolta o rezistență. Și, atunci când vom avea o infecție severă, nu o să mai avem soluții terapeutice”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În prezent, peste 100 dintre cele 170 de paturi destinate pacienților cu boli acute din cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara sunt ocupate de pacienți cu viroze respiratorii.

Noul spital din Lugoj va primi finanțare prin PNRR

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului, Claudiu Buciu. “Am primit confirmarea Ministerului Sănătății/Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la introducerea obiectivului “Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole