Elevii de la Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara au organizat o acțiune de protest, luni, nemulțumiți fiind de faptul că primăria vrea să-i mute.
La fața locului a fost și viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, pentru a discuta cu elevii, așa cum puteți citi AICI.
Între reclamațiile părinților și elevilor a fost faptul că în internatul școlii sunt cazați și muncitori printre elevi, adică bărbați care se plimbă printre tinere minore.
Marți, viceprimarul Ruben Lațcău împreună cu Poliția Locală a demarcat verificări.
“De ce elevii de la Liceul Tehnic de Vest sunt forțați să se trezească la 3 noaptea și să facă naveta la Timișoara? De ce eleve – adolescente sunt forțate să întâlnească pe holurile internatului bărbați doar cu prosop pe ei? Pentru că conducerea Liceului cazează muncitori și închiriază camerele pentru afaceri – saloane de masaj sau firme de pregătire paznici. Toate astea în afara oricărui cadru legal. Am ascultat ieri elevii și părinții. Am fost șocat și revoltat. Am verificat imediat. Situația este inacceptabilă și nu va fi lăsată așa“, a declarat Ruben Lațcău.
“Am descoperit că din vele 4 etaje ale clădirii 2 sunt ocupate de diverse activități, firme, salon de masaj, muncitori cazați, oameni care locuiesc în școală de ani de zile, de 4-5 ani. Am înțeles de ce orice inițiativă a mea de mutare din ultimii ani s-au lovit de un zid. Aceste închirieri sunt ilegale, e evaziune fiscală, în școală nu se pot face activități comerciale. Contractele încheiate și pe care le-am văzut cu ochii mei, sunt ilegale. Într-un spațiu cu destinați de școală nu poți să faci activități comerciale. Într-un atelier e amenajat un apartament unde locuiește cineva. Acum am văzut și motivul pentru care conducerea școlii insistă ca unitatea să nu se mute. Corpul de control al primarului este la școală să vedem acești bani încasați pe chitanță unde sunt. Vorbim de 40-50 de oameni care sunt cazați, 2 etaje sunt exploatate în interes economic. În funcție de raport vom vedea ce plângeri vom face. Aștept astăzi să văd demisia doamnei directoare sau Inspectoratul Școlar să demareze procedurile de demitere. Vedem aici un grup infracțional organizat care a întors pe toată lumea împotriva noastră, care acum vedem că obiectivul era să acopere aceste fapte. Mă întreb în câte alte școli se întâmplă așa ceva. Sunt convins că nu este singurul caz“, a mai menționat Ruben Lațcău.
Inspectoratul Școlar Județean Timiș a anunțat că s-a autosesizat și a demarat de urgență o verificare internă după imaginile publicate de viceprimarul Ruben Lațcău în care arată că în internatul Colegiului Tehnic de Vest ar fi fost cazați și adulți.
“Conform legislației în vigoare, spațiile internatelor școlare sunt destinate exclusiv elevilor, în condiții care să asigure un mediu sigur, supravegheat și conform normelor educaționale. Prezența unor persoane străine de procesul educațional în aceste spații, în lipsa unui cadru legal expres, este strict interzisă. Informațiile indică faptul că astfel de cazări ar fi avut loc cu acordul conducerii Colegiului, ceea ce a stârnit controverse și întrebări referitoare la respectarea reglementărilor legale.
În acest context, Inspectoratul Școlar Județean Timiș:
1) va iniția o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-ar fi realizat respectivele cazări;
2) va verifica modul de respectare a reglementărilor legale și administrative privind utilizarea internatelor școlare;
3) va dispune măsurile care se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, în cazul în care se constată nereguli.
Unul dintre motivele pentru care legislația este strictă în privința accesului în internate este protecția elevilor minori. Aceștia au dreptul la un mediu sigur, supravegheat și lipsit de factori externi neautorizați.
Practici de acest gen pot eroda încrederea publicului în sistemul de învățământ și pot crea precedente nedorite, dacă nu sunt luate măsuri, astfel că ne vom asuma responsabilitatea de a clarifica situația, a lua măsuri (dacă se constată nereguli) și a preveni repetarea unor astfel de incidente. Vom determina cine se face vinovat, în ce condiții s-au luat deciziile și ce sancțiuni se impun.
Dacă se confirmă că persoane străine de procesul educațional au fost cazate în internatul Colegiului Tehnic de Vest, fără să existe baza legală corespunzătoare, avem de-a face cu o încălcare clară a legislației și a normelor de funcționare a instituțiilor de învățământ.
Din perspectivă administrativă și etică, situația semnalată pune în lumină importanța gestionării responsabile a spațiilor școlare și necesitatea unor controale periodice care să asigure respectarea regulilor. Cazul reflectă și faptul că orice abatere de la reglementări poate avea impact negativ asupra elevilor și asupra imaginii publice a unităților de învățământ.
Nerespectarea destinației internatului școlar, prin cazarea unor persoane care nu au legătură cu procesul instructiv-educativ sau cu activitățile autorizate de unitatea de învățământ și de Inspectoratul Școlar, constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează potrivit legislației în vigoare. În situațiile în care se constată că spațiile de cazare au fost folosite în mod ilegal, se poate dispune tragerea la răspundere administrativă a directorului și/sau a persoanelor implicate (consiliul de administrație, administratorul internatului).
Conform Ordinului nr. 5726/2024, actualul regulament-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, se interzice în mod expres cazarea unor persoane care nu au calitatea de elevi (sau nu sunt implicate în activități educative/școlare avizate) în internate, fără o aprobare specială și fără respectarea procedurilor legale“, se arată într-un comunicat de presă.