VIDEO. Timișoara: Horticultura SA ar putea folosi roboți în loc de cosași pentru întreținerea spațiilor verzi – poate cosi circa 7.000 mp pe oră, are motor termic și telecomandă

Reprezentanții unei companii intenționează să aducă pe piața timișoreană mai multe utilaje de mare randament în întreținerea spatiilor verzi, care să ajute firmele specializate în gestionarea imenselor suprafețe verzi pe care orașul le deține.

Două asemenea utilaje au fost testate pe zone din centrul municipiului.

Unul din ele, foarte util suprafețelor înclinate, în unele cazuri în unghi de peste 50 de grade din zona falezei râului Bega, a fost testat în prezența reprezentanților societății  Horticultura SA.

Cositoarea automatizată, care dispune de telecomanda și troliu de ancorare pentru suprafețe inclinate, s-a descurcat foarte bine, după cum afirmă reprezentanții Horticultura, care s-au declarat interesați de o eventuala achiziție din surse proprii sau fonduri europene nerambursabile, în urma unei analize ulterioare.

Utilajul poate cosi cca. 7.000 mp pe oră, are motor termic și telecomanda, fiind ca randament net superior cosirii mecanice cu motocoase, inclusiv pe teren îmbibat cu umezeală, așa cum au fost condițiile din Timișoara în ultimele zile, în urma ploilor. Ancorarea și manevrarea sigură de la distanță de către un singur operator calificat corespunzător reduce la minim riscul de accidente pe asemenea suprafețe dificile, care creează provocări mari angajaților.

Al doilea utilaj prezentat, de aceasta data pentru suprafețe plane, a fost testat într un parc din zona Complexului Studențesc, are tot motor termic, cu acționare clasică prin operator-șofer, dar randamentul său pe suprafața plană e mult mai mare, anume, hectare pe oră. Aceasta îl face de asemenea mult mai eficient decât clasicele echipe de cosit mecanic cu motocoasa, cu condiția ca terenul să asigure o planeitate uniformă. Suprafața șă suportul logistic au fost puse de asemenea la dispoziție de Horticultura, care prin administrarea zonei centrale are în sarcina cea mai mare suprafața dintre firmele prestatoare de servicii peisagistice pe spații verzi.

https://youtu.be/vosntTJxIlU

Recomandările noastre

Cele mai citite articole