VIDEO. Dominic Fritz: Colterm va folosi în premieră biomasa pentru a produce energie termică

Primarul Dominic Fritz a anunțat că societatea Colterm a lansat procedura de achiziție a 5.000 de tone de biomasă cu o putere calorică similară cu cea a cărbunelui, care va fi folosită pentru a produce energie termică.

În plină criză a energiei în întreaga Europă, adoptăm soluții moderne pentru a reduce costurile. În premieră pentru Timișoara, în acest sezon rece Colterm va folosi biomasa pentru a produce energie termică. Recent, compania a primit avizele necesare de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru a arde biomasă. Avantajele acestei soluții sunt pe de-o parte costul scăzut al biomasei, faptul că arderea acesteia nu poluează (deci implicit compania va avea obligația de a achiziționa mai puține certificate de poluare) și reducerea deșeurilor verzi aruncate. Colterm a lansat deja procedura de achiziție a 5.000 de tone de biomasă cu o putere calorică similară cu cea a cărbunelui. Este primul pas pe care îl facem în tranziția spre o energie nepoluantă, dar nu și ultimul.  Ținta noastră în viitorul apropiat, dacă reușim și modificarea actualei legislații, este să folosim biomasa obținută din lucrările la spațiile verzi ale orașului, aproximativ 10.000 de tone pe an, pentru a obține energie termică. Iar pe termen mediu să ajungem ca 10% din energia produsă de Colterm să fie obținută din biomasă. În plus, Colterm are deja în evaluare la PNRR, două proiecte verzi, unul pentru o centrală fotovoltaică și altul pentru o instalație de producere hidrogen“, a spus Dominic Fritz.

Pe de altă parte, primarul Timișoara, a prezentat zilele trecute imagini cu primul tren cu cărbune încărcat în gara pe care Primăria a închiriat-o la Motru.

Primul tren cu cărbune încărcat în gara pe care am închiriat-o în Motru a ajuns în această dimineață la Timișoara. Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune cumpărat direct de la producători. Colterm a făcut și stocuri de urgență peste vară, de 45.000 de tone cărbune și 22.800 MWh de gaz. Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi de cărbune în tot sezonul rece. În ultimele luni, morile pentru cazanele CET Sud au fost reparate pentru o ardere mai eficientă și s-a lucrat la schimbarea rețelei: mai avem doar 3 km de rețea de înlocuit din cei 29 km planificați în această etapă.  Săptămâna asta am depus proiectul pentru producerea în cogenerare la Colterm, energie electrică și termică. Este un proiect de 230 de milioane de lei, prin fonduri PNRR, la care așteptăm evaluarea“, a mai precizat Dominic Fritz.

https://youtu.be/wGQN9HlJKdE

Programul TM 2023 a fost aprobat de Bruxelles

Primăria Timișoara anunță că au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Este vorba despre programul cultural…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole