Viceprimarul USR+ al Timișoarei, Ruben Lațcău: am salvat un tei plantat de un concetățean în ziua în care s-a născut fiica lui

Viceprimarul USR+ al Timișoarei, Ruben Lațcău, spune că pe Calea Bogdăneștilor nu toți arborii au putut fi salvați.

TIMIȘOARA – 11 august

Viceprimarul USR+ al Timișoarei, Ruben Lațcău, a declarat că proiectul preluat prevedea ca toți cei 159 de arbori să fie tăiați, însă cei mai importanți au putut fi salvați.

“În aprilie am prezentat imagini și video cu arborii de pe Calea Bogdăneștilor pe care i-am relocat cu tot cu rădăcini și balot de pământ din calea dezvoltării bulevardului. La finalul proiectului respectiv, pentru care voi reveni cu o actualizare curând, vom repune tramvaiul 5 pe noile linii după aproape o decadă de așteptat.  Am știut de atunci și v-am transmis cu părere de rău că nu îi vom putea salva pe toți. În locul celor tăiați vom planta 336 de arbori care au atins maturitatea, și nu bețe.  Nu doar atât, dar chiar dacă proiectul preluat prevedea ca toți cei 159 de arbori să fie tăiați, am reușit să îi salvăm pe cei mai importanți din punct de vedere dendrologic”, a spus Ruben Lațcău.

Demersuri realizate pentru salvarea pomilor

“Ce am făcut concret pentru ei: am obținut toate avizele necesare de la Ministerul Mediului, intern din primărie, și de la Agenția Națională de Mediu (ANM); împreună cu specialiștii de la Asociația Peisagiștilor din România (ASOP) am identificat arborii valoroși din punct de vedere dendrologic (prunii și corcodușii nu pot fi mutați); pentru unul dintre acești arbori, un tei de 12m, am vorbit și am făcut rost de macaraua necesara pentru mutare și apoi transplantare – o macara de 18 tone; am fost pe șantier de multiple ori pe parcursul ultimelor luni și în special în momentul relocării, ca să mă asigur de calitatea lucrărilor, și am primit toate asigurările necesare de la constructor. Acel tei poartă o amintire frumoasă a unui concetățean care l-a plantat în ziua în care s-a născut fiica lui. (…)Și tocmai pentru a păstra spiritul verde al orașului vom crește suprafața verde de pe Bogdăneștilor de la cei 1.000 mp la 10.000 mp, iar tramvaiul va circula pe trame înierbate”, a mai precizat viceprimarul USR+ al Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole