VEST: zeci de copii internați în spital cu afecțiuni respiratorii – “suntem la capacitate maximă în secţiile de copii, sfătuim părinţii să se prezinte cu copiii, iniţial, la medicul de familie“

Secţiile de copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad sunt pline de pacienţi, majoritatea cu afecţiuni respiratorii de sezon. Medicii încearcă să îi externeze pe copiii cu forme uşoare de boală, care pot fi trataţi acasă.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului Judeţean Arad, Secţia Clinică Pediatrie I funcţionează cu 14 paturi, dintre care şapte sunt libere, în urma externărilor din această dimineaţă. În Secţia Clinică Pediatrie II şi în Compartimentul Boli Infecţioase Copii, cu 42 de paturi, respectiv 20, vor rămâne doar câte două paturi libere, în urma externărilor.

Suntem la capacitate maximă în secţiile de copii unde predomină afecţiunile respiratorii de sezon. Medicii încearcă să evite supraaglomerarea prin externarea copiilor cu forme uşoare de boală, care pot fi trataţi la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie însă, spre exemplu, azi dimineaţă erau 49 de copii internaţi pe 42 de paturi, la Pediatrie II. Sfătuim părinţii să se prezinte cu copiii, iniţial, la medicul de familie, care va stabili dacă este necesară prezentarea la spital sau dacă pot fi monitorizaţi la domiciliu”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.  

Potrivit sursei citate, afecţiunile sezoniere de căi respiratorii superioare apar, de obicei, în perioada rece, octombrie-martie şi pot fi virale (virozele sezoniere şi gripele) sau bacteriene (bronşite, pneumonii şi  bronşiolite – mai des întâlnite la copii).

Cauzele frecvente pentru apariţia acestor afecţiuni sunt: diferenţele mari de temperatură – de la o zi la alta, expunerea la frig, îmbrăcămintea neadecvată sezonului rece, consumul de lichide reci.

Afecţiunile virale – virozele sezoniere şi gripele – sunt contagioase, calea de transmitere fiind aerogenă şi constă, ca simptomatologie, în: rinoree (nas umed) sau nas înfundat, cefalee (durere de cap), curbătură musculară (durere musculară), disfagie (durere la înghiţire), disfonie (răguşeală), astenie, fatigabilitate şi uneori croşet febril.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole