VEST: un spital județean va produce în regim propriu oxigenul necesar pentru pacienți – a fost finalizat un proiect în valoare de circa 10 milioane de lei

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad va produce în regim propriu oxigenul necesar pentru pacienţi, lucru posibil în urma finalizării unii proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean.

În cadrul proiectului au fost instalate echipamente necesare producerii de gaze medicinale, respectiv oxigen, aer comprimat şi vacuum. Totodată, s-au instalat trei grupuri electrogene şi s-a construit o nouă reţea de gaze medicinale aferentă secţiilor din clădirea principală.

În pandemie stocurile de oxigen au salvat vieţi. Era o disperare pentru asigurarea necesarului. Şi din acest motiv, proiectul câştigat de Consiliul Judeţean Arad este atât de important, fiindcă pe de o parte înseamnă echiparea cu aparatură şi echipamente, pe de altă parte previne o posibilă nouă situaţie de criză, pe care nu ne-o dorim, dar pentru care suntem pregătiţi„, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca.

Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a precizat că „instalarea staţiei de producere a gazelor medicinale acoperă, în primul rând, consumul din sediul central al spitalului, acolo unde funcţionează secţii chirurgicale, terapia intensivă şi cel mai mare bloc operator al unităţii”.

Totodată, acum putem asigura, în caz de avarie, încă două surse de oxigen, cu un stocator de 5.000 de litri, respectiv cu o staţie de butelii mari – montată în cadrul acestui proiect. Foarte important este faptul că posibilitatea producerii gazelor medicinale în regim propriu va conduce şi la economii la bugetul propriu al spitalului„, a mai spus Ionescu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole