VEST: turist mușcat de viperă în Munții Retezat – victima dusă cu elicopterul SMURD Caransebeș la cea mai apropiată unitate medicală cu ser antiviperin – este al doilea caz din ultimele zile

Salvamontiştii şi echipajul unui elicopter SMURD au avut, miercuri, o nouă intervenţie pentru a salva o persoană muşcată de viperă, de data aceasta în Munţii Retezat. Victima, un tânăr de 24 de ani, a fost transportată la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş.

Încă o solicitare pentru a salva o persoană muşcată de viperă a fost primită astăzi de elicopter SMURD şi Salvamont România, echipele de salvatori fiind solicitate să intervină de urgenţă în Munţii Retezat, zona Şaua Prelucele, pentru salvarea unui tânăr de 24 de ani, muşcat de viperă.  Salvamontiştii au intervenit pentru acordarea măsurilor de prim ajutor necesare, fiind solicitat în sprijin echipajul elicopterului SMURD de la Caransebeş pentru transportarea acestuia la o unitate spitalicească care deţine ser antiviperin”, a transmis, miercuri, Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv).

Tânărul a fost preluat, monitorizat şi transportat cu ajutorului elicopterului SMURD la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, unde a fost predat în siguranţă medicilor, pentru acordarea asistenţei medicale necesare.

Potrivit sursei citate, pentru a evita muşcătura de viperă este recomandată purtarea de ghete de munte, jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald, verificarea zonei unde se păşeşte şi unde se pune mâna (ex. pe pietre şi sub ele poate fi un şarpe). De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să nu provoace viperele şi să păstreze o distanţă de minimum 2,5 m, să meargă pe traseele marcate, unde stratul de vegetaţie este mai subţire sau lipseşte şi şerpii pot fi mai uşor observaţi şi ocoliţi; şerpii simt vibraţia paşilor şi, de cele mai multe ori, se retrag; să nu lase deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul.

Un bărbat care a fost muşcat de ureche de o viperă, în Masivul Parâng, a fost salvat, marţi, de salvamontiştii din Gorj şi de echipajul elicopterului SMURD de la Braşov. El a fost transportat la un spital din Sibiu pentru îngrijiri medicale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole