VEST: șoimul dunărean beneficiază de 3 cuiburi special concepute pe liniile de înaltă tensiune din jurul Devei

Șoimul dunărean este o specie de pasăre răpitoare diurnă de talie medie.

Coloritul sexelor este similar, dorsal prezentând spatele, târtița și supratarele de culoare maronie, în contrast cu remigele închise la culoare, iar ventral are un aspect pestriț, cu pieptul, abdomenul și subalarele cu pete dese, închise la culoare, în contrast cu penele de zbor gri-albicioase. Creștetul este maroniu-albicios, iar pe lateralele feței prezintă o mustață mai îngustă la adulți, dar mai vizibilă la juvenili.

Lungimea corpului este de 45 – 55 cm, anvergura de 102 – 129 cm, iar greutatea este de 730 – 990 g în cazul masculului și de 970 – 1300 g în cazul femelei.

Specia cuibărește de-a lungul zonei temperate a Eurasiei, din Europa centrală și de est până în estul Mongoliei și nordul Chinei. Populațiile din sudul distribuției sunt rezidente.

În România, specia este prezentă în Câmpia de Vest, Câmpia Română și Dobrogea.

În România este o specie cuibăritoare și de aceea specialității de la Electrica, împreună cu membrii unei asociații au amplasat 3 cuiburi special concepute pe liniile de înaltă tensiune din jurul Devei.

Știi că șoimul dunărean este cel mai rar dintre tipurile de șoim prezente în țara noastră și este una dintre păsările pe care ne-am angajat să le protejăm și să le monitorizăm în toate zonele și comunitățile în care suntem prezenți? Recent, ne-am bucurat să primim de la prietenii din Asociatia Peregrinus 3 cuiburi special concepute pentru găzduirea șoimilor dunăreni. Cuiburile sunt deja montate pe liniile de înaltă tensiune din jurul Devei, iar acum așteptăm primii musafiri“, arată compania.

binary comment

Recomandările noastre

Cele mai citite articole