VEST: investiție de 58 de milioane de lei pentru transformarea unui fost spital TBC într-un centru de îngrijiri paliative

Clădirea fostului spital TBC din Arad, aflată în zona centrală a municipiului, va fi transformată într-un centru de îngrijiri paliative, Guvernul urmând să finanţeze costurile estimate la 58 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, investiţia a fost aprobată de Guvern în şedinţa de luni.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, reabilitarea, modernizarea şi dotarea secţiei TBC a fostului spital judeţean Arad, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice, şi transformarea acesteia într-un centru de îngrijiri paliative. În România, peste 172.000 persoane au nevoie anual de îngrijiri paliative, dintre care peste 60.000 sunt bolnavi oncologici. La nivel naţional, gradul de acoperire cu servicii specializate este de sub 7% din necesar – acesta este motivul pentru care Ministerul Dezvoltării a propus adoptarea acestui act normativ„, se arată în comunicat.

Prin această investiţie, se doreşte extinderea serviciilor medicale „prin creşterea nivelului calitativ al condiţiilor de îngrijiri paliative şi îmbunătăţirea dotărilor de care vor dispune atât pacienţii, aparţinătorii acestora, dar şi personalul medical”.

Proiectul prevede reabilitarea şi modernizarea clădirii principale, împreună cu magaziile, capela şi anexele, precum şi dotarea acestora cu echipamente la standarde impuse de normele în vigoare.

Imobilul, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Aradului, va avea o suprafaţă totală construită de 1.199 mp, la demisol, parter şi cele două etaje. Principalele lucrări vor consta în renovarea faţadelor, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea uşilor şi ferestrelor, recompartimentarea spaţiilor existente, izolarea termică, modernizarea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 58 de milioane de lei iar durata de proiectare şi execuţie este estimată la 15 luni.

Secţia TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad funcţionează în prezent într-o clădire nouă, construită de Consiliul Judeţean Arad şi care se află în cartierul Grădişte din municipiu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole