VEST: intră în funcțiune pubelele inteligente – vor transmite automat informațiile despre titularul contractului şi vor fi depistați în timp real cei care nu plătesc serviciile

Operatorul de salubritate care ridică deşeurile în municipiul Arad şi localităţile apropiate implementează un sistem inteligent prin care pubelele scoase în stradă vor transmite automat informaţiile despre titularul contractului şi va permite depistarea în timp real a celor care nu plătesc serviciile, toate datele urmând să ajute la o gestionare mai bună a colectării de la populaţie.

În ultimele zile, odată cu reînnoirea contractelor pentru serviciile de colectare de deşeurilor, arădenii au putut observa că pe pubele le sunt lipite nişte benzi albe, despre care agenţii operatorului de salubritate spun că vor ajuta la identificarea mai uşoară a contractelor.

Managerul Retim Ecologic Service SA – o societate a cărei acţionari sunt Consiliul Local Timişoara şi concernul RER (fiecare cu 50% din acţiuni), Dan Pascu, a declarat marţi, că se implementează un sistem inteligent care va conduce o gestionare mai bună a întregii activităţi.

Conform lui Pascu, în premieră în judeţul Arad şi în judeţele în care societatea operează, pe pubelele pentru deşeuri menajere sunt aplicate benzi speciale care transmit informaţii prin radio-frecvenţă. Aceste date vor fi citite exclusiv cu echipamente instalate pe autospecialele de ridicare a deşeurilor.

În momentul în care o pubelă este descărcată în maşină, datele sunt transmise automat unui dispozitiv. În acel fel, ştim exact cine este titularul de contract, dacă serviciile sunt plătite, ştim de la cine şi când s-au colectat deşeurile. Ne pregătim în acest fel în vederea implementării sistemului ‘plăteşte pentru cât arunci’, care este prevăzut în legislaţie încă din 2018, an după care au apărut mai multe modificări în reglementări. Toate aceste informaţii colectate de la fiecare pubelă vor conduce la o gestiune mult mai bună a sistemului, pentru că vom putea face inclusiv estimări privind cantităţile de deşeuri colectate, din moment ce vom şti cu ce frecvenţă un client scoate pubela la stradă„, a declarat Dan Pascu.

Referitor la descoperirea persoanelor care debarasează deşeurile fără a avea contract de servicii, reprezentantul operatorului de salubritate a spus că împotriva acestora vor putea fi luate măsuri de către autorităţile locale, care pot aplica amenzi.

În judeţul Arad, Retim a câştigat licitaţia pentru ridicarea deşeurilor menajere în „Zona 1”, care include municipiul, oraşele Curtici, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana şi comunele Covăsânţ, Dorobanţi, Fântânele, Felnac, Frumuşeni, Iratoşu, Livada, Macea, Peregu Mare, Secusigiu, Semlac, Şagu, Şeitin, Şiria, Şofronea, Vinga, Vladimirescu, Zădăreni şi Zimandu Nou.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole