VEST: cod roșu joi în județul Hunedoara de vijelii – miercuri 18 localități au fost afectate de grindină, averse torențiale și vânt

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare nowcasting Cod roşu de grindină şi averse torenţiale care vizează localitatea Aninoasa, din judeţul Hunedoara.

Potrivit ANM, în localitatea respectivă, până la ora 19:30, se vor semnala grindină de dimensiuni mari, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, şi averse torenţiale care vor acumula peste 50 l/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Un număr de 18 localităţi au fost afectate, miercuri după-amiază, de vijeliile şi ploile torenţiale care au căzut în judeţul Hunedoara, din cauza vântului puternic fiind dislocate 10 acoperişuri, iar 14 autovehicule au fost avariate, relevă un nou bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Totodată, circa 5.300 de locuitori din zonele aflate sub avertizare meteo de vânt puternic şi ploi au rămas fără energie electrică.

Între localităţile afectate de vijelie se numără municipiul Hunedoara, oraşele Călan, Haţeg, Simeria, Orăştie, precum şi comunele Bretea Strei, Orăştioara de Sus, Bretea Română, Sarmizegetusa.

Bilanţul ISU Hunedoara arată că 10 acoperişuri sau structuri ale acestora au fost dislocate de vijelii, 14 autoturisme au fost avariate, iar 25 de arbori au căzut la pământ.

Circulaţia pe DN66, în zona Haţeg, şi pe DN68, în zona comunei Sarmizegetusa, a fost blocată parţial pentru 30 de minute, drumul judeţean DJ 705 confruntându-se cu o situaţie similară pentru 40 de minute în zona Grădiştea de Munte.

Din cauza copacilor căzuţi, linia de cale ferată Simeria-Hunedoara a fost blocată în zona satului Cristur, însă circulaţia trenurilor nu a fost afectată. Pentru degajarea arborilor de pe calea ferată a intervenit personalul CFR.

Pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice, 80 de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au intervenit cu 9 autospeciale şi cu motofierăstraie în zonele afectate.

Mai multe localităţi din partea centrală a judeţului Hunedoara s-au aflat miercuri după-amiază sub cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de 70-80 km/h şi cu averse locale de ploaie însoţite de descărcări electrice.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole