VEST: circa 200 de medici de familie şi din ambulatoriile au protestat nemulțumiți de reducerea veniturilor

Aproximativ 200 de medici de familie şi din ambulatoriile de specialitate au protestat, miercuri, pichetând Prefectura Arad, nemulțumiți că de anul acesta noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate ar urma să le reducă veniturile.

Protestatarii s-au adunat în faţa intrării principale a Prefecturii şi au stat pe trotuar cu pancarte având mesaje precum „Guvernul produce haos în Sănătate„, „Guvernul propune scăderea cu 50% a calităţii serviciilor medicale„, „Vând medici de ambulatoriu – reducere 30-50%” sau „Loviţi în pacienţi, nu doar în medici!„.

Preşedintele filialei Arad a Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că „deşi bugetul alocat Sănătăţii în 2024 are o creştere de aproximativ 5%, se prevede tăierea veniturilor medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate cu peste 30%”.

Avem două mari nemulţumiri: nemulţumirea care ne afectează actul medical – şi acest lucru duce la prejudicii inclusiv pentru pacienţi, adică ne limitează, ne obligă, ne controlează – şi în al doilea rând aspectul financiar. Este inadmisibil, în condiţiile în care în România avem inflaţie, în condiţiile în care bugetul Sănătăţii a crescut, veniturile să fie scăzute cu peste 30% atât la medicii de familie cât şi la ambulatoriul de specialitate„, a spus Dărăbanţiu.

Medicii se plâng de cheltuielile mari pe care le au în cabinete şi atrag atenţia că inflaţia deja i-a afectat în ultimul an.

Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului. Din venitul cabinetului se plăteşte absolut tot, nici nu pot să spun câte avem de plătit, angajaţi, asistente…„, a spus un medic prezent la protest.

O delegaţie a protestatarilor a înmânat Prefecturii o „scrisoare de protest„, cerând ca aceasta să fie transmită mai departe Guvernului.

Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, s-a întâlnit cu o delegație a medicilor de familie arădeni și a medicilor care lucrează în ambulatoriile de specialitate, în urma acțiunii de protest a acestora din cursul zilei de astăzi. Reprezentanții cadrelor medicale au depus la instituția noastră o petiție în care își enunță motivele pentru care au inițiat acțiunea de protest.

Am transmis deja petiția, pe cale electronică, spre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sunt deschis oricând dialogului cu toate categoriile sociale și de asemenea, să facilitez comunicarea între reprezentanții acestora și instituțiile de la nivel central. Încă din timpul pandemiei am promovat medicina de familie, inclusiv prin componenta centrelor de permanență, pentru a degreva presiunea pusă pe unitatea de primiri urgențe, deoarece medicii de familie și cei din ambulatorii, într-un sistem de sănătate funcțional, trebuie să fie primele uși la care să batem atunci când avem o problemă medicală de gravitate mai scăzută. Sunt convins că prin dialog constructiv se vor putea reglementa toate obiecțiile ridicate de medicii arădeni”, a declarat prefectul Toth Csaba. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole