VEST: 50 de locuinţe au fost dărâmate de viituri în Arad în zona Brazii-Gurahonţ – autorităţile locale solicită 50 de paturi de campanie şi lenjerie de pat pentru sinistrați

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns, luni, în zona Brazii – Gurahonţ, pentru a vizita satele care au fost afectate duminică de o viitură puternică, urmând să evalueze pagubele la faţa locului împreună cu autorităţile locale şi judeţene.

Reprezentanţii Prefecturii Arad şi ai Consiliului Judeţean (CJ) au anunţat că ministrul Fechet a ajuns cu puţin timp în urmă la Gurahonţ, de unde pleacă împreună cu responsabilii locali în satele prin care a trecut viitura formată după o ploaie torenţială, care a afectat zeci de locuinţe.

„A doua zi după catastrofa de la Brazii, situaţia continuă să fie critică în zona calamitată. Ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, vizitează zona. Deputatul Sergiu Bîlcea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar, desemnat de preşedintele Consiliului Judeţean Arad să coordoneze celula de criză a instituţiei noastre, sunt şi ei la Brazii, alături de prefectul Toth Csaba”, a transmis CJ Arad.

Conform sursei citate, autorităţile locale din zona inundată au cerut instituţiei 50 de paturi de campanie şi lenjerie de pat.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte astăzi la Prefectură. Marţi trimitem la Bucureşti solicitările de despăgubiri. Primele, pentru că este nevoie de un inventar complex pentru a cunoaşte complexitatea pagubelor”, a transmis preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Conform ultimelor informaţii oferite de Prefectura Arad, în zona Brazii-Gurahonţ au fost afectate aproximativ 50 de locuinţe, din care cinci case au fost dărâmate de apă, iar un bărbat în vârstă de 75 de ani a murit, după ce a fost luat de viitură cu tot cu casă.

Au mai fost afectate drumuri, unele distruse pe o lungime de câţiva kilometri, podeţe sau culturi agricole.

Toate persoanele care nu s-au putut întoarce în locuinţele avariate şi-au găsit, duminică seară, locuri în care să se mute temporar.

Primarul comunei Brazii, Vasile Nicuşor Vesa, declarase duminică seară, pentru AGERPRES, că „o ploaie torenţială a produs pagube mari, a rupt drumuri, a inundat gospodării şi case, iar viitura a luat maşini”.

„Apa a avut un metru pe străzi, viitura a venit de pe dealuri, dar s-au revărsat şi pâraiele. Cred că au fost 200 de litri pe metru pătrat de precipitaţii”, a spus edilul.

IGSU a transmis, duminică după-amiază, că manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat o viitură din cauza scurgerii apei de pe versanţi.

Astfel, pe DJ 708 (Arad), între localitatea Gurahonţ şi Buceava-Şoimuş, un autoturism în care se aflau patru persoane (trei adulţi şi un minor) a fost surprins de apă, persoanele fiind salvate de către forţele de intervenţie, iar autoturismul a fost mai apoi tractat într-o zonă de siguranţă.

Tot duminică, patru persoane surprinse de aceeaşi viitură s-au adăpostit în podul caselor, fiind salvate de către echipajele de la Gurahonţ.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole