UPT a inaugurat primul laborator 5 G Nokia

Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, marcată anual în 17 mai,  Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Nokia Networks au inaugurat Laboratorul 5G din cadrul Facultătății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (ETcTI) a Universității Politehnica Timișoara.

În cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și UPT, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile au fost permanent sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri. Acțiunile derulate împreună au vizat și actualizarea conținutului informațional și a standardelor de predare la cerințele europene și globale. În plus, Nokia este unul dintre membrii fondatori ai Comitetului Director al UPT, investind de-a lungul anilor peste 1 milion de euro în dotarea laboratoarelor.

Inaugurarea de astăzi a Laboratorului 5G reprezintă o nouă etapă în cadrul acestui parteneriat și va asigura infrastructura necesară studenților în dezvoltarea competențelor în domeniul telecomunicațiilor de ultimă generație. Laboratorul include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile și 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, investiția ridicându-se la peste 200.000 euro.

În toți acești ani de colaborare, Nokia a fost alături de ETcTI prin cursuri, seminarii, laboratoare, concursuri, proiecte și practică de vară adresate studenților, cu sprijinul specialiștilor din Nokia. În egală măsură, Nokia se mândrește cu faptul că UPT reprezintă principala sursă de recrutare, peste 65% dintre angajații săi sunt absolvenți ai Politehnicii din Timișoara, iar dintre acestia, 30% sunt absolvenți de ETcTI. În egală măsură, UPT a fost și rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri în cadrul evenimentelor realizate de Nokia.

„Inaugurăm astăzi încă un laborator în Politehnica al unui partener important al universității noastre. Dincolo de investiție, una importantă, dar până la urmă normală, dată fiind legătura Politehnicii cu mediul privat, vorbim și de o investiție în studenții universității, prin stagiile de practică sau cursurile oferite. Vorbim de parteneriatul cu Nokia nu doar pe partea didactică, ci și pe cea antreprenorială, extracurriculară, multidisciplinară sau culturală. Compania Nokia a înțeles foarte bine ce construim aici pentru că sunt într-un dialog continuu cu universitatea, cu facultățile noastre, iar succesul unuia dintre cei doi parteneri este și succesul celuilalt”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Despre inaugurarea laboratorului, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia a declarat: „Parteneriatul nostru cu Universitatea Politehnica Timișoara face parte din strategia de dezvoltare a Nokia Networks în România, iar inaugurarea de astăzi reprezintă o nouă etapă în cadrul acestei colaborări care durează de peste 30 ani deja. Tehnologia 5G va permite nenumărate noi servicii digitale pentru consumatori, întreprinderi și guvern. Ne dorim ca, în afara scopului didactic al acestui laborator, să dezvoltăm și testăm împreună cu studenții și profesorii Universității noi cazuri de utilizare a tehnologiei 5G în dezvoltarea soluțiilor inteligente care vor face diferența într-o economie digitală. Acest laborator va  permite explorarea potențialului 5G în mediul experimental, inovarea – alături de partenerii noștri – în crearea unor noi rețele ale viitorului cu o experiență îmbunătățită pentru utilizatori, eficientizarea proceselor precum și un management mai bun al resurselor și a eficienței energetice“.

„Prin activitățile desfășurate cu Universitatea Politehnica Timișoara am reușit să poziționăm Nokia Romania ca partener deschis pentru educație și cercetare-dezvoltare-inovare. Inaugurarea Laboratorului 5G se înscrie în seria de inițiative pentru sprijinirea sistemului de învățământ începută în urmă cu 30 ani de care au beneficiat, de-a lungul timpului, mii de studenți. Deviza noastră este „Educația – cea mai bună investiție în viitorul unei țări”, iar acest lucru ne motivează să venim în continuare cu idei și proiecte cât mai interesante alături de Universitatea Politehnica Timișoara”, a spus Florin Ciocan, Ecosystem & Innovation Garage Manager.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole