Începând de astăzi, 25 octombrie și în județul Timiș se vor aplica prevederile H.G. 1130 din 22.10.2021.
Masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile închise sau deschise, atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați, cu unele excepții.
Se extind restricțiile de circulație între orele 22.00 – 05.00 pe tot teritoriul județului indiferent de incidență, cu excepția celor 4 tipuri de deplasări: în interes profesional, pentru asistență medicală de urgență, călătorii înafara localității cu avionul, trenul, autocarul, pentru a îngriji bătrâni, copii, persoane bolnave/cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
“Dovada se face cu legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității, motivul deplasării, data completării și semnătura. Nu se aplica restricții de circulație: persoanelor vaccinate cu schemă completă, efectuată de cel puțin 10 zile persoanelor aflate între a 15-a și a 180-a zi ulterioare confirmării cu infecția Sars-cov2. Organizarea de evenimente private precum nunți, botezuri sau mese festive Este Interzisă. Sunt interzise și cursurile de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri. În sistemul de învățământ este permisă doar activitatea în creșe! Celelalte tipuri de activități didactice se suspendă pentru o perioadă de 14 zile, inclusiv activitatea de after-school“, spune subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu.
Doar pentru cei vaccinați sau cei care se află între a 15-a și a 180-a zi de când au fost bolnavi se permite accesul în:
– magazine, cinematografe, săli de sport, de fitness, de jocuri, piscine interioare, concerte, spectacole, locuri de joacă, săli de jocuri, târguri, bâlciuri cu respectarea următoarelor 2 condiții:
– maxim 30% din capacitate
– program între 05.00 – 21.00
– restaurante, cafenele, terase funcționând cu:
– 50% din capacitate
– program între 05.00 – 21.00, iar între 21.00 – 05.00 pot fi efectuate livrări la domiciliu
– activități recreativ sportive în aer liber, doar cu max 10 persoane
– hoteluri, centre comerciale (mall-uri).
Persoanele fără certificat verde vor avea acces numai în supermarketuri și farmacii, cu excepția celor aflate în centrele comerciale (mall-uri), conform prev. Anexei 3, art. 12 pct 9:
– „Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unităţile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecție și respectarea normelor de protecţie sanitară”.
Benzinăriile și farmaciile vor avea program normal și accesul e permis fără restricții.
Accesul persoanelor (cu excepția angajaților) în incinta Instituțiilor Publice, Regiilor Autonome și operatorilor economici cu capital Public ori a operatorilor economici PRIVAȚI, în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan va fi posibil DOAR cu certificat verde (vaccin, trecut prin boală sau test).
Excepție: accesul avocaților e permis pentru exercitarea profesiei și fără deținere de certificat verde.
În situații de urgentă, instituțiile publice și operatorii economici vor asigura accesul cetățenilor la serviciile publice oferite (ex: eliberare certificat de deces, certificat de naștere ș.a.) ȘI persoanelor care NU fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activității în mediul online, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.
Angajatorii vor organiza munca la domiciliu sau în regim de telemuncă pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite.
În situația în care nu se poate dispune efectuarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, în vederea evitării aglomerării transportului public, autoritățile și instituțiile publice, angajatorii din sistemul privat și de stat ce au un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe/schimburi/ture, care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară.
Certificatul digital (verde) se eliberează persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau testate și are valabilitate diferită în funcție de tipul de activități permise.
– Pentru persoanele vaccinate certificatul verde se poate obține după ce au trecut 10 zile de la vaccinare cu schemă completă (ambele doze, cu excepția celor vaccinați cu serul Johnson & Johnson, pentru care schema prevede o singură doză). Valabilitatea acestui certificat verde pentru persoane vaccinate este de lungă durată.
– Pentru persoanele trecute prin boală, certificatul verde se poate obține după ce au trecut 15 zile de la confirmrea oficială a bolii și este valabil până la împlinirea a 180 a zi.
– pentru testul RT-PCR valabilitatea este de 72 h, iar pentru testul rapid (antigen) de doar 48 h.