Timișoara: zona Traian pregătită să devină al doilea centru istoric al orașului – primăria primește circa 75 de milioane de lei fonduri europene pentru a finanța proiectul care costă în total 170 de milioane de lei – vor fi modernizate 15 străzi și 4 piețe

Primăria Municipiului Timișoara a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) cererea de finanțare pentru regenerarea urbană a zonei Traian.

Investiția municipalității este estimată la 170 de milioane de lei și reprezintă viziunea pe zeci de ani pentru o suprafață de 60.000 mp, cu 15 străzi și 4 piețe.

Este un proiect cu bătaie lungă care va schimba definitiv modul cum arată zona Traian și îi va reda strălucirea de altădată. Face parte din viziunea noastră de a avea proiecte de modernizare a unor zone compacte, care să ridice calitatea vieții timișorenilor și unde să nu mai fie nevoie de intervenții în următoarele decenii. Acest proiect nu este doar despre a avea un spațiu public de calitate, ci și despre încurajarea dezvoltării micilor afaceri locale și despre creșterea atractivității zonei pentru turiști. Nu este un proiect ieftin, pentru că ne dorim calitate, și de aceea am solicitat prin proiect suma maximă pe care o putem accesa prin această linie de finanțare”, spune primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a depus cererea de finanțarea pentru regenerarea urbană a zonei Traian pe Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.A – Revitalizare și regenerare urbană.

Valoarea eligibilă a proiectului se ridică la 74.589.000 lei (TVA inclus), iar contribuția municipalității de la bugetul local are o valoare de 95.540.421,34 lei (TVA inclus).

În prezent, zona istorică este intens circulată, străzile sunt sufocate de mașini, zona pietonală nu este foarte prietenoasă, iluminatul public este învechit, iar zonele verzi și dotările urbane sunt insuficiente. După consultări cu comunitatea și cu specialiști, Primăria a inclus în proiect intervenții care să ridice calitatea vieții și să transforme zona în al doilea centru istoric al orașului. Astfel, Piața Traian și Piața Romanilor (lângă Catedrala Millenium) vor deveni parțial pietonale, pe unele străzi mașinile vor avea acces limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor, dar vor fi create și locuri de parcare în plus“, a transmis municipalitatea.

De asemenea, Primăria va transforma zona din fața Sinagogii din Fabric în piațetă, va integra scuarul din Piața Corneliu Mikloși într-un parc cu spații de relaxare și socializare, va transforma Piața Petru Rareș în spațiu pentru copii și familii, cu loc de joacă și mini-piață cu condiții de comercializare moderne.

Totodată, un spațiu nou va fi piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi și va completa spațiile verzi existente cu un parc lung.

Suprafața de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp. Primăria va programa lucrările etapizat, astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole