Timișoara se confruntă cu o lipsă de spații culturale, iar faptul că în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii și s-a angajat să dezvolte infrastructura culturală, accelerează noile investiții în acest domeniu.
Proiectul de hotărâre care cuprinde Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție “DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă”și indicatorii tehnico-economici -faza D.A.L.I. va fi supus aprobării consiliului local.
“Investim în infrastructura culturală. Adăugăm Galeria de Artă de vizavi de Parcul Botanic pe lista investițiilor în cultură la care lucrăm. Vrem să redeschidem una din porțiunile din vechiul bastion din Timișoara, care se află în apropiere de Piața Mărăști, pe bulevardul ce duce înspre Aradului și Torontalului, și, astfel, să-l introducem în circuitul galeriilor de artă al orașului. Acesta este unul dintre obiectivele de investiții aflate în bidbook-ul de angajament al Timișoarei și am reușit într-un final să deblocăm proiectul și să ajungem cu documentația la zi. Suprafața urbană din fața galeriei va fi amenajată într-un spațiu primitor, accesibil, demn de centrul orașului, iar iluminatul arhitectural va pune in valoare rămășițele vechiului zid de apărare, acum patrimoniu istoric“, a declarat primarul Timișoarei.
Obiectivul va face parte din moștenirea Capitalei Culturale
“Chiar dacă finalizarea lucrărilor nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană, galeria rămâne una din moștenirile anului 2023 și un impuls pentru arta plastică și artiștii locali. Urmează să fie supuși la vot în plen indicatorii acestei investiții ca apoi să mergem la faza de proiectare tehnică și execuție. Termenul de realizare a investiției este de aproximativ 18 luni, din care execuția 13 luni, și valoarea estimată este de 1,6 milioane de lei (TVA inclus)“, a mai spus Dominic Fritz.