Timișoara: un călugăr în tradiția buddhismului tibetan va ține o prelegere la Universitatea de Vest – tema vizează știința modernă Occidentală și tradiția buddhistă din Asia veche

Evenimentul În căutarea realității – Știința occidentală și tradiția contemplativă asiatică, îl va avea invitat pe Venerabilul Jampa Lungtok, călugăr în tradiția buddhismului tibetan, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane – Rabten Choeling, din Elveția.

Acesta va ține o prelegere în limba engleză (cu traducere în limba română), în data de 5 octombrie, de la ora 18 în Aula Magna ,,Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara.

Conferința va fi moderată de prof. univ dr. Claudiu Mesaroș de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării – UVT, iar în a doua parte a evenimentului va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. 

Tema vizează punctele de convergență dar și cele de divergență dintre cele două mari tradiții ale lumii: știința modernă Occidentală și tradiția buddhistă din Asia veche de aproape 2500 de ani, la originea căreia se află Siddhārtha Gautama, cunoscut ca „Cel Trezit” (Buddha).

Faptul că această tradiție spirituală a intrat cu ușurință în dialog, mai ales în ultimele decenii, cu multiplele ramuri ale științei moderne, îndeosebi cu științele cognitive și fizica cuantică, se datorează unor principii care sunt piatră de temelie în tradiția buddhistă și anume, gândirea critică și probarea realității prin experiența directă.

Îndeosebi, „înțelepciunea” sau „cunoașterea” (în limba sanscrită prajñā/jñāna), reprezintă cea mai de preț calitate a minții, ce trebuie cultivată și desăvârșită ca „antidot” împotriva „neștiinței” (avidyā) sau a cunoașterii eronate care, este identificată a fi rădăcină tuturor suferințelor și problemelor de natură fizică sau mentală.

După marele exod al călugărilor tibetani, care au ajuns în India la mijlocul anilor 1959, dialogul propriu-zis dintre personalitățile remarcabile din domeniul științelor moderne și marii învățați ai tradiției buddhiste tibetane, a început să înfiripe, începând să prindă contur în anii ’80, perioadă când mulți oameni de știință din Occident au călătorit spre India și, în sens invers, mulți maeștrii tibetani au început să călătorească în America și Europa, cu precădere liderul politic și spiritual al tibetanilor, Sfinția Sa Dalai Lama, care de la bun început a vădit un interes pentru științele din Occident.

Venerabilul Jampa Lungtok, de origine din Austria, are specializarea de inginer electronist și a absolvit în 1976 prestigioasa Universitate Tehnică Federală (ETH) din Zürich, studiind electrotehnica, iar un an mai târziu a devenit călugăr și a început să studieze limba tibetană și învățăturile buddhiste sub îndrumarea directă a unuia dintre cei mai de seamă maeștrii tibetani, Gheșe Rabten Rinpoce.

Între anii 1979-1995, Venerabilul Jampa Lungtok a fost interpretul oficial în limba germană al Sfinției Sale Dalai Lama, astfel fiind printre primii care a mijlocit aceste dialoguri, cum ar fi de exemplu, întâlnirile din 1986 și 1993 cu renumitul fizician Carl Friedrich von Weizsäcker, elev al marilor fizicieni Niels Bohr și Werner Heisenberg.

Începând cu anul 2013, Venerabilul Jampa Lungtok este invitat anual în România pentru a împărtăși din cunoașterea și experiența sa dobândită alături de marii maeștri tibetani, purtând dialoguri inter-disciplinare cu mulți profesori de la universități din Iași, Cluj, Brașov și București. Anul acesta se va afla pentru prima dată în Timișoara.

Data: 5 octombrie 2023, orele 18.00 – 20.00

Locație: Aula Magna Ioan Curea, Universitatea de Vest din Timișoara

Organizatori: Universitatea de Vest din Timișoara și artouching

Parteneri: Radio România Timișoara, TVR Timișoara

Imagine indisponibilă - Buletin de Timișoara

Se modifică traseul liniei 5

Societatea de Transport Public Timișoara anunță că traseul liniei 5 va fi modificat din cauza închiderii circulației de pe Calea Bogdăneștilor pe tronsonul strada Grigore Alexandrescu – Balta Verde, cât…

Trasee deviate pentru mai multe autobuze

Mai multe mijloace de transport în comun vor avea traseele deviate în acest weekend, în zilele de 24 și 25 iulie, ca urmare a evenimentului „Străzi pentru comunitate”. Astfel, sâmbătă,…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole