Timișoara: stadiul lucrărilor la noul Terminal de plecări externe al Aeroportului Traian Vuia a ajuns la este de 75 la sută – investiția se va finaliza în luna ianuarie

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care vineri s-a aflat pe şantierul noului Terminal de plecări extrene al Aeroportului Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara, a declarat că investiţia se va finaliza în a doua jumătate a lunii ianuarie 2024. În prezent, stadiul construcţiei este de 75 la sută.

Termenul limită de terminare a acestei investiţii, conform contractului, este 17 ianuarie 2024. Eu sunt convins că până la sfârşitul anului va fi decontată pe fonduri europene o sumă din ce am discutat, undeva spre 97% din totalul investiţiei. Se va termina. Pare ciudat ce vă spun acuma, dar o să vedeţi că undeva la începutul anului viitor, în a doua jumătate a lunii ianuarie, această investiţie se va termina. În acest moment suntem la 75%. Până pe finalul anului probabil o să trecem bine, o să ajungem în jur de 95%, urmând ca acele chestiuni finale de finisaje şi de tot ceea ce ţine de partea finală a unei investiţii să fie făcute în ianuarie. Pe mine m-a interesat şi mă interesează în continuare ca toate aceste proiecte pe aeroportul din Timişoara, care sunt undeva în jur de 100 de milioane de euro, plus minus cu TVA, fără TVA, să poată să fie decontate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, adică pe POIM, care se finalizează la sfârşitul acestui an. De ce? Pentru că pe viitorul Program Operaţional de Transport, pe POT, nu se pot deconta sume pe acest domeniu, cel legat de aviaţie, pe toate celelalte se poate, pe acesta, nu”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul a precizat că din acele aproximativ 100 de milioane atrase de Aeroportul Timişoara, din bani europeni, s-a cheltuit o proporţie foarte mare.

Faptul că undeva în acelaşi procent, undeva la 97%, poate chiar mai bine din aceste sume pe proiecte câştigate de aeroport sunt decontate şi vor fi decontate până la sfârşitul anului, inclusiv gardul perimetral şi toate investiţiile care sunt în jurul aeroportului, plus echipamentele, asta e un lucru bun, foarte bun. Înseamnă că-n acei 100 de milioane s-a reuşit să se cheltuie bani europeni într-o proporţie foarte mare. Ăsta ar fi primul lucru. Al doilea lucru, s-a potrivit că astăzi, tot legat să spunem şi de aeroport, dar nu doar de aeroport, să fie ridicată în SEAP licitaţia, deci s-a lansat licitaţia pentru legătura feroviară de la aeroport la Gara de Est din Timişoara. Asta înseamnă o legătură de vreo 10 km aproximativ, ceea ce vă spuneam în urmă cu cred că vreun an că vom lansa şi vom face ca pe aeroportul din Timişoara să existe această legătură feroviară, ca în orice aeroport care se respectă din lumea asta”, a spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a precizat că va fi lansată licitaţia, până la începutul lunii decembrie, pentru calea ferată care să lege Gara de Nord din Timişoara cu aeroportul.

Noul terminal va avea o suprafaţă construită de 12.000 de metri pătraţi, 6 filtre de securitate, 18 ghişee check-in şi 6 porţi de scanare automată a documentelor. Construcţia va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este în exploatare din iulie 2021.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole