Timișoara: Sidy Thal – povestea atacului anti-semit din anul 1938 – pe scenele Teatrului German de Stat – spectacolul începe la Sinagoga din Cetate și continuă în sala TGST

Teatrul German de Stat Timișoara vă invită sâmbătă, 4 noiembrie 2023, la premiera spectacolului Sidy Thal, o co-producție care reconstituie atentatul anti-semit din Palatul Culturii, petrecut în Timișoara anului 1938.

Spectacolul începe la Sinagoga din Cetate (Mărășești, nr.6). și continuă în sala TGST.

La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole a Teatrului din Timișoara  în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. Patru persoane au fost ucise și 70 rănite în atacul antisemit comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta. Asasinatul de la Timișoara din 1938 nu trebuie scos din contextul evoluțiilor politice din România, dar și din Europa. După Primul Război Mondial, României i-au fost acordate teritorii mari, iar proporția populației evreiești s-a dublat, ajungând la aproape 800.000 de persoane. Deși evreii au putut dobândi cetățenia în baza Constituției din 1923, câțiva ani mai târziu aproximativ o treime dintre ei au fost din nou privați de ea.  În același timp, Mișcarea Legionară și, mai târziu, Garda de Fier s-au transformat într-o mișcare de masă comparabilă cu Partidul Național Fascist italian sau cu Partidul Nazist din așa-numitul Al Treilea Reich. Ideologia includea antisemitism, fundamentalism mistico-ortodox și ultranaționalism. Dictatura fascistă instaurată în 1940 a făcut din România un aliat al Puterilor Axei. A urmat exterminarea sistematică a evreilor. După un pogrom îngrozitor la București la începutul anului 1941, forțele de securitate românești, împreună cu Wehrmachtul, au ucis aproximativ 13.000 de evrei la Iași în același an. Cei din estul țării au fost deportați în Transnistria, în timp ce evreii din zonele care înainte aparținuseră Ungariei au fost uciși în lagăre de exterminare. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 350.000 de evrei au murit în mod violent în zonele din România Mare până la jumătatea anului 1942“, arată organizatorii.

Evenimentul, puțin cunoscut în orașul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, a fost cercetat de dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la acest incident.

Sidy Thal este prima cooperare între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București. Piesa multilingvă va fi jucată în germană, română și idiș.

Cu: Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban.

Regie: Clemens Bechtel • Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza • Muzică: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgică: Dan Druță • Asistență de regie: Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu

Clemens Bechtel lucrează ca regizor din 1995 și este cunoscut mai ales pentru lucrările sale bazate pe cercetare. A montat spectacole în Germania, Austria, Elveția, Ungaria, România, precum și în Burundi, Mali și Malawi.

Thomas Perle s-a născut în 1987 la Vișeul de Sus în România și a emigrat în Germania împreună cu familia sa în 1991. A studiat teatru, film și media la Universitatea din Viena și a dobândit experiență ca asistent de regie la Schauspielhaus Wien.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole