Timișoara: se lucrează la grădina verticală gigantică din Piața Operei – pentru deschiderea Capitalei Culturale Europene

Primarul Dominic Fritz a declarat la finalul anului trecut că programul cultural al Timişoarei 2023, va reuni peste 2.500 de artişti, 30 de evenimente în medie săptămânal, 12 festivaluri de muzică de la baroc la rock, peste 15 festivaluri tematice de la teatru la circ, dar şi o grădină verticală gigantică în Piaţa Operei.

Lucrările la grădina verticală sunt în toi, anunță reprezentanții Horticultura SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara.

Pregătirile pentru lansarea oficială a evenimentelor legate de Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023 sunt în toi. Colegii noștri, împreună cu toți partenerii din proiectul “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” se pregătesc pentru deschiderea acestui nou spațiu în care urbanul, cultura și natura se întâlnesc“, precizează Horticultura SA.

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș menționează că instalația va fi una temporară.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă  , ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale. Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului“, arată OAR.

Deschiderea oficială a Timișoara 2023 va avea loc în perioada 17/19 februarie.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole