Timișoara: o sculptură gonflabilă gigant a fost expusă la intrarea în clădirea Electro a Universității Politehnica – a fost realizată de artistul britanic Steve Messam

La Universitatea Politehnica Timișoara s-a inaugurat joi, 2 noiembrie 2023, CANOPY, o instalație arhitecturală specială, realizată de artistul britanic Steve Messam, prezent pentru prima oară în România.

Sculptura temporară gonflabilă realizată de artist este parte din proiectul UPT Campus Creativ, platformă de regenerare socială și culturală, lansat în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

Artistul de origine britanică, Steve Messam, celebru pentru instalațiile sale spectaculoase care ne provoacă să vedem clădirile și spațiile familiare într-un mod total diferit, a ajuns pentru prima oară în România, ca invitat al programului UPT Campus Creativ. Steve a expus printre altele la Bienala de artă de la Veneția și la cea din Shanghai, iar în 2021 a primit titlul de „Artistul vizual al anului”, acordat de Newcastle Journal Culture Awards.

Artistul a creat o instalație urbană inspirată de moștenirea culturală a orașului și identitatea actuală a campusului universitar după 100 de ani de evoluție, denumită CANOPY, care a fost inaugurată în prezența jurnaliștilor, a membrilor universității și a studenților.

Mă simt onorat să fiu invitat să creez ceva în Timișoara în timp ce orașul poartă titlul de  Capitală Europeană a Culturii. Mi-a plăcut să descopăr cultura locală și să explorez povestea arhitecturală a orașului. Fie că te-ai născut și ai crescut într-un loc, fie că ești un vizitator trecător, este important să ridici privirea și să admiri ce te înconjoară. Există întotdeauna ceva nou și interesant de descoperit în arhitectura locului”, spune Steve Messam.

Steve a creat sculptura temporară gonflabilă CANOPY, care evidențiază un exemplu excelent al stilului brutalist, clădirea Electro, proiectată de Petre Swoboda la sfârșitul anilor ’60, clădire ce a servit drept ancoră a modernității, semnalând intrarea în domeniul științei și al raționalității. În același timp CANOPY preia detaliile specifice Casei Ernö Neuhaus de pe strada Gheorghe Doja, inițiind un dialog tăcut între stilul Secession de la începutul secolului și brutalismul epocii comuniste.

CANOPY poate fi admirată deasupra intrării în Clădirea Electro a Universității Politehnica Timișoara până în 10 decembrie 2023.

Una dintre direcțiile programului UPT Campus Creativ este și de a aduce arta mai aproape de studenți. Mai mult de atât, prin invitația către Steve, am vrut să atragem atenția asupra campusului ca spațiu fizic și să subliniem nevoia urgentă de intervenție. Steve a reușit să încapsuleze această dorință a noastră și sperăm ca toți trecătorii să ridice privirea din telefonul mobil și să accepte invitația de a percepe într-un mod diferit spațiul cu care sunt obișnuiți”, adaugă Alex Luca, coordonatorul proiectului.

Campusul Universității Politehnica din Timișoara devine în perioada iulie – decembrie 2023 o platformă de regenerare socială, culturală și urbană. UPT Campus Creativ aduce în atenția publicului un program cu un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, dar și pentru comunitatea Timișoarei.

.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole