Timișoara: Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii are loc la Casa Tineretului – reuneşte 365 de invenţii din 22 de domenii

Cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia” Timişoara reuneşte 365 de invenţii din 22 de domenii, cu preponderenţă din alimentaţie, energia mediului, mecanică, electricitate, agricultură, medicină, cu 48 de entităţi înregistrate din şapte ţări.

Organizatorul evenimentului, preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat (SIB), inventatorul Remi Rădulescu, a declarat că efortul de a aduce inventatori de marcă în cadrul Salonului devine tot mai presant, în contextul în care inventatorul care a creat un prototip întâmpină multe dificultăţi.

Statutul cercetătorului şi al inventatorului român este mereu ameninţat de interminabilele crize financiare, politice, economice, medicale, de infuzia kitsch-urilor. De aceea, pentru că el nu este spectaculos vizibil, inventatorul trebuie să fie promovat prin aceste Saloane de invenţii din întreaga lume. Dintre toate domeniile, eu mă axez mult pe alimentaţie, unde sunt 21 de proiecte de cercetare din Timişoara, Cluj care vin cu tot felul de reţete care pentru mine sunt infinit mai importante decât un motor care ajunge pe Lună„, a detaliat Remi Rădulescu.

Şefa Departamentului de proprietate intelectuală din cadrul Continental Automotive România, Alina Ciurea, a prezentat în cadrul Salonului creaţiile cercetătorilor companiei, care sunt şi inventatori, remarcându-se un soft de recunoaştere a posturii.

Acest soft poate fi folosit pentru monitorizarea şoferului în maşină cu ajutorul camerelor interne şi poate sesiza tendinţa şi acţionează prin producerea unui semnal de alertă sau poate acţiona maşina pentru a fi trasă pe dreapta în siguranţă, automat. De asemenea, se poate folosi pentru detectarea pietonilor. În momentul în care acesta se află în câmpul vizual al senzorilor de pe maşină, el poate fi detectat cu ajutorul acestui soft„, a explicat Alina Ciurea.

Camelia Moldovan, de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii Timişoara, a prezentat câteva produse destinate persoanelor cu nevoi nutriţionale speciale, cu predilecţie pentru diabetici.

Avem un desert cu sortimente de nuci, alune, arahide şi castane, au putere calorică foarte mare îndulcite cu un îndulcitor numit eritritol. Tentaţia spre dulciuri este foarte mare, mai ales la copii, şi de aceea ne-am gândit că pentru cei cu diabet ar fi foarte potrivite, inclusiv sub formă de pacheţel la şcoală. Avem şi brânzeturi speciale din caju, năut, soia, de consistenţa unui salam de biscuiţi, gorgonzola cu spirulină, sunt produse foarte sănătoase. Lucrăm în paralel pe mai multe produse, mai demult, lucrăm alături de studenţii care îşi pregătesc lucrările de diplomă. Pentru a se găsi pe piaţă aceste produse ele ar trebui produse în departamente de dezvoltare şi cercetare al unor unităţi dar încă nu am luat legătura cu astfel de unităţi„, a explicat Camelia Moldovan.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole