Timișoara: ruina de pe Calea Torontalului tot mai aproape să devină Institut Oncologic. Șeful PSD Timiș, Alfred Simonis: proiectul fost declarat eligibil pentru PNRR

Deputatul Alfred Simonis, șef al PSD Timiș, a anunțat astăzi că proiectul pentru Institutul Oncologic din Timişoara, depus acum două săptămâni, a fost declarat eligibil în urma etapei întâi de verificare.

Acesta se declară optimist în privința finanțării proiectului prin PNRR, dar spune că mai sunt câțiva paşi de urmat.

Hai să spunem lucrurilor pe nume: Timişoara este o umbră a ce a fost din punct de vedere medical. Câți dintre noi nu avem cunoscuţi diagnosticați cu cancer şi care au plecat să se trateze la Cluj? Asta şi pentru că unii jucători privați, pe mână cu diverşi şefi din Sănătate, au ținut captiv un județ întreg, blocând marile proiecte din domeniu.  De aceea timp de mai bine de douăzeci ani autoritățile locale din Timiş nu au fost în stare să pună pe masă măcar un proiect viabil de mare anvergură. Şi chiar de aceea Ministerul Sănătății, constatând acest lucru, şi-a asumat finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru un institut oncologic“, a spus Alfred Simonis.

Problema studiului de fezabilitate rezolvată în ultimul moment

Doar că nu mică mi-a fost mirarea în vară, când studiul de fezabilitate a fost finalizat cu o valoare halucinantă: 700 de milioane de euro pentru un institut oncologic! De trei ori mai mult decât ceva similar în Italia! Cu acestă valoare nu aveam nicio şansă să primim finanţare pe PNRR! Mi s-a confirmat încă o dată influenţa marilor operatori privați din sănătate în treburile statului. Au urmat câteva luni nebune în care, împreună cu ministrul Alexandru Rafila, am coordonat eforturile de aducere a valorii cu picioarele pe pământ, pentru a putea fi finanțați. Ne-am întâlnit săptămânal pentru a analiza evoluția modificării şi etapizării studiului de fezabilitate. Se depune cererea pentru finanţare pe PNRR pentru viitorul Institut Oncologic din Timişoara, în valoare de 197 milioane de euro. Documentația e conformă, corespunde criteriilor impuse şi sunt şanse extrem de mari să obţinem finanţare“, a declarat recent șeful PSD Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole