Timișoara: protest al taximetriștilor care reclamă concurența neloială a UBER și BOLT – funcționează ilegal de cinci ani fără să plătească taxe

Sute de taximetrişti au renunţat la curse, marţi, şi au pornit în coloană pe străzile marilor oraşe, pentru a cere abrogarea unei Ordonanţe de Urgenţă din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane. Şoferii de taxi reclamă că maşinile companiilor de ride sharing le fac concurenţă neloială.

Peste 100 de taximetrişti au participat la protestul de la Timişoara.

Şoferii de taxi s-au adunat în zona Stadionului ”Dan Păltimişanu”, apoi au pornit pe mai multe străzi din oraş.

Protestatarii spun că şoferii care practică transportul alternativ le fac concurenţă neloială, nu plătesc taxe şi practică tarife mult mai mici. Acest lucru, spun ei, conduce la intrarea în colaps a activităţii de taximetrie şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii ţări.

Este singura meserie din ţară cu dublă reglementare, deşi avem legea 38/2003 (lege specială) a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane care desfăşoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul Român”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociaţia Banat Taxi.

Peste 300 de taximetrişti au protestat și în oraşul Arad, marţi, şi au îngreunat traficul rutier pe artere principale, ei reclamând „concurenţa neloială” pe care o fac platformele care oferă servicii de ridesharing.

Taximetriştii au mărşăluit cu autovehiculele la o viteză de 5 – 10 kilometri pe oră pe arterele centrale, ei solicitând o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului pentru a se găsi soluţii.

În Arad, afirmă liderii protestatarilor, în ultimii ani cifra de afaceri a companiilor de taximetrie a scăzut cu 30%.

Protestatarii s-au plâns că platformele de „transport alternativ” pot folosi maşini vechi de până la 15 ani, în timp ce autovehiculele folosite ca taxi nu pot fi mai vechi de 10 ani.

Marşul taximetriştilor, la care au participat peste 300 de maşini, a afectat circulaţia rutieră în municipiul Arad timp de o oră, de la 11,00 la 12,00. Pe traseu, şoferii profesionişti au mers cu viteza de 5 – 10 km la oră, iar coloana de taximetre a depăşit trei kilometri.

Protestul a fost autorizat, iar semafoarele au fost puse pe intermitent pe principalele artere din oraş pe care au mărşăluit taximetriştii.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole