Reabilitarea termică şi eficientizarea energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara vor fi realizate printr-un primul Parteneriat Public Privat.
Proiectul va fi în valoare de 15 milioane de euro şi va cuprinde, printre altele, anveloparea termică a clădirii, instalarea de sisteme fotovoltaice pentru generarea energiei verzi, dar şi utilizarea pompelor de căldură pentru eficienţă sporită.
”Este un proiect pilot pe care l-am început când am fost în Ministerul Sănătăţii, în care cred foarte mult, pentru că avem în sfârşit un cadru legal care încurajează şi permite dezvoltarea de Parteneriate Public Private (PPP) în domeniul sănătăţii. Când acest proiect va fi finalizat şi vom avea primul spital din ţară reabilitat energetic cu bani privaţi, sunt convins că vom discuta despre un program nou naţional, de transformare energetică a infrastructurii medicale. Acum trebuie să demonstrăm că se poate”, a explicat deputatul PSD Alexandru Rogobete, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, într-un comunicat.
Licitația ar putea începe în această primăvară, iar valoarea estimată a investiţiei este de 15 milioane de euro.
”Vorbim despre un proiect sustenabil. Frumuseţea este că lucrarea se plăteşte singură, pentru că economiile spitalului la costurile de energie vor amortiza, în timp, această investiţie. La final, personalul medical şi pacienţii vor avea un spital cu consum eficient de energie, inclusiv energie verde, iar administraţia spitalului va reduce semnificativ cheltuielile, ceea ce poate duce investiţii noi în alte zone: dotări, întreţineri, echipamente medicale sau consumabile”, a mai explicat Alexandru Rogobete.
„Este un pas important pentru alinierea spitalelor din România la politicile globale privind sustenabilitatea şi protecţia mediului. Pe lângă reducerea amprentei ecologice, aceste măsuri vor contribui la eficienţa economică pe termen lung”, a declarat Prof. Dr. Sandesc Dorel, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara.