Muzeul Naţional al Banatului (MNB) prezintă miercuri, de Ziua Internaţională a Modei, povestea pălăriilor „Paltim”, care au fost şi au rămas un simbol al modei, atât în ţară cât şi peste hotare, purtând cu ele farmecul a aproape 150 de ani de istorie.
Timişoara a fost primul oraş din sud-estul Europei în care a fost deschisă o fabrică de pălării (1896), primul proprietar fiind Filip Lenstein.
La ora actuală pe locul fostei fabrici este un ansamblu imobiliarașa cum puteți citi AICI.
„Comuna orăşenească a încheiat un contract cu Philipp Lustein şi Wilhelm Keller, conform căruia oraşul cedează gratuit, în vederea construirii unei fabrici de pălării şi cloşuri, un teren de două jugăre cadastrale, 1097 stânjeni pătraţi, în apropierea parcului Scudier (actualul Parc Central – n.r.), de asemenea scuteşte întreprinderea timp de 10 ani de la plata taxelor şi în acest timp se acordă o subvenţie anuală de 3000 de coroane. Societatea pe acţiuni a fost fondată cu un capital de un milion de coroane, iar direcţiunea a fost aleasă sub preşedenţia cavalerului Eduard de Vest. Fabrica produce fetru şi pălării de lână, pălării din păr de iepure şi pălării din velur. Capacitatea zilnică este de 150 duzini de pălării de lână, 60 duzini de cloşuri din păr de iepure şi 20 de duzini de pălării din acelaşi material”, afirma primarul de atunci al Timişoarei, Josef Geml, în „Vechea Timişoară„, citat astăzi de site-ul Muzeului Naţional al Banatului.
Numărul iniţial al lucrătorilor era de 500-550, din care 70% erau femei.
Decenii la rând, pălăriile de la Timişoara, de damă sau bărbăteşti, din pâslă sau din materiale uşoare, din paie, au străbătut continentele.
Naţionalizarea din 1948 a însemnat o schimbare. Reutilarea fabricii se face prin anii ’60 şi producţia creşte de cinci ori. Pălăriile din Timişoara sunt expuse în expoziţii din toată lumea: New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing, Paris etc. Foarte multe dintre produsele fabricate erau exportate, iar faima lor era pe măsura calităţii produselor.
Un întreg careu, organizat pe patru străzi, ocupa până nu demult „Paltim”, denumirea fabricii după 1990. Chiar la şosea, funcţiona un magazin de prezentare în vitrina căruia erau aşezate cochet pălăriile pe capul manechinelor.